28.3.2012

Maanrakennustyöt alkavat


Kevät on edennyt vauhdilla ja lumi on sulanut aurinkoisesta etelärinteestämme. Maanrakennusurakoitsija toi kalustonsa aamulla työmaalle ja kävimme vielä suunnitelmat yhdessä läpi.

Urakoitsija ehdotti, että päärakennuksen ja autotallin välinen kanaali toteutettaisiin täysin valmiiksi jo ensi viikolla. Olimme aiemmin miettineet, että kanaali kaivettaisiin perustustöiden jälkeen auki ja putkiasennukset tehtäisiin vasta sitten - eli muutaman viikon kuluttua. Aikaistuva aikataulu loi hieman paineita heti alkumetreille: LVIS-suunnitelmien täytyisi olla varmasti lopullisella mallilla, sillä putket ja kaapelit asennetaan vain muutamien päivien kuluttua maan sisään. Lisäksi tarvittavat tilaukset täytyy ehtiä tehdä, jotta tarvikkeet saadaan työmaalle ennen asennusajankohtaa.

Tähän kanaaliin tulee seuraavia asennuksia:

  • Käyttövesi autotallin vieressä sijaitsevasta porakaivosta
  • Lämpöenergian siirtoputket rakennusten väliin (päärakennuksen vesitakasta ja autotallin aurinkokeräimistä siirretään lämpöenergiaa autotallin kellarin lämminvesivaraajiin ja tätä energiaa syötetään takaisin päärakennuksen suuntaan lämpimän käyttöveden ja vesikiertoisen lämmönjaon tarpeisiin)
  • Harmaat vedet päärakennukselta autotallin lähistöllä sijaitsevalle imeytyskentälle
  • Paineilmaviemäri päärakennuksen vessoista autotallin kellarissa sijaitsevaan kompostisäiliöön
  • Tuloilman maaputkisto, joka hyödyntää maaperään varastoitunutta lämpöenergiaa ennen päärakennuksen ilmanvaihtokonetta
  • Sähkö- ja tietoliikennekaapeloinnit

Sähkökaapeleita voidaan sujuttaa suojaputkiin jälkikäteen, mutta LVI-asennusten pitäisi mennä kerralla kohdalleen. Tämän vuoksi suunnitelmat pitää vielä käydä suurennuslasin kanssa läpi.

20.3.2012

Työt saa aloittaa

Hankkeen aloituskokous pidettiin tänään Raaseporin rakennusvalvonnassa. Esityslista käytiin vauhdikkaasti läpi ja lopuksi todettiin, että päärakennuksen ja autotallin työt saa aloittaa. Aurinkoinen rinne on sulanut sellaista vauhtia, että maanrakennusurakoitsija arveli aloittavansa työt jo ensi viikolla eli maaliskuun viimeisellä viikolla.

Kokouksen päätteeksi tarjoutui tilaisuus jättää päivitetty rakennuslupahakemus hirsisaunasta. Aiemmassa suunnitelmassa katettu terassi oli yli 50 % saunan sisäpinta-alasta, minkä kuulemma paikallinen rakennusjärjestys kieltää. Nyt osa terassista on muutettu "käytäväksi", jotta muodolliset vaatimukset täyttyvät.

15.3.2012

Porakaivo on porattu


Porakaivo päätettiin porata työmaatien valmistuttua, jotta työmaalla on vesiliittymä heti töiden alkaessa.

Kaivon kävi poraamassa tammisaarelainen kaivonporausyrittäjä, joka on tehnyt alueella useita porakaivoja. He tiesivät kertoa, että liian syvä kaivo tuottaa suolaista vettä tällä alueella. Sitä pyritään meillä välttämään.

Maksimisyvyydeksi sovittiin 80 metriä. Porausporukka huomasi, että 29 metrin kohdalla oli jotain kosteutta, mutta kaivoa jatkettiin aina 79 metriin ilman, että löydettiin vettä.

Kaivo jouduttiin painehalkaisemaan. Mansetti asetettiin 27 metrin syvyyteen, jotta kosteushavainnot 29 metrin syvyydessä olisivat mukana aukaistavalla alueella. Painehalkaisu onnistui ja kaivon tuotoksi arvioitiin 240 litraa tunnissa.

Seuraavaksi pitäisi sitten asentaa uppopumppu. Se tulisi näillä näkymin 70 metrin syvyyteen, jolloin reikään jää vielä 9 metrin sakkatila.

11.3.2012

Heinäladon rakenteista

Olemme seuranneet kiinteistörekisterin tiedoilla kiinteistömme historiaa 1920-luvulle. Sen ajan kartassa näkyy huomattava määrä rakennuksia peltojen ja niittyjen reunoilla. Mukana on varmasti heinälatoja ja ehkä jokunen torppakin.

Vanha rakennuskanta on kadonnut jäljettömiin lukuun ottamatta kookasta heinälatoa, joka sijaitsee tulevan talomme eteläpuolella. Olen käyttänyt sitä varastona, mutta ongelmana on ollut osin puhkilahonnut ja vaarallinen lattia.

Lattian kunnon vuoksi en ole myöskään tuonut tien ja rakennuksen alta kaadettuja runkoja latoon kuivumaan.

Tänään oli upea kevätpäivä, mutta syvä ja sohjoinen lumihanki esti tulevalla työmaalla liikkumisen. Päätin siirtyä sisätiloihin heinälatoon ja ryhdyin tutkimaan rakenteiden kuntoa.

Kattorakenteet

Ladon kantavat rakenteet on tehty hirrestä. Alkuperäisenä vesikattona on ollut harvaan laudoitukseen kiinnitetyt päreet, mutta jossain vaiheessa niiden päälle on asennettu aaltopeltikatto. Sellainen tuntuu valitettavasti olevan muodissa lähiseudun vanhoissa puurakennuksissa.

Kattorakenteet ovat hyvässä kunnossa, mutta toinen lape on viime talvien lumikuormissa painunut hieman notkolle. Syy ei ollut kuitenkaan kattorakenteissa, vaan maanrajassa. Hirsinen alajuoksu oli rakennuksen keskivaiheilta lahonnut olemattomiin ja pystyhirret painuivat sen läpi maaperään.

Alapohja

Lattian ja vesikaton notkoilla näyttää siis olevan yhteinen selitys: maakosketuksessa lahonneet hirret.

Ryhdyin avaamaan lattiaa pahimmasta kohdasta ymmärtääkseni tilannetta paremmin. Pölyn ja akanoiden alta paljastui ruosteinen, muutaman neliömetrin kokoinen pelti, jolla vino lattia oli peitetty. Sen alla oli melkoinen tilkkutäkki. Lahonneiden lattialautojen päälle oli vuosien saatossa naulattu uusia lautoja ja lopulta ilmeisesti "ongelman ratkaiseva" pelti.

Poistin lattialankut yksitellen. Osa oli täysin mädäntyneessä tilassa alapohjan vesilammikoissa, osa oli lahonnut ja osan olivat toukat syöneet. Jotkut lankuista olivat verrattain hyväkuntoisia vesilammikoiden ja peltilevyn välissä vietetyistä vuosikymmenistä huolimatta. Niissä näkyi vain paikallista tummumista lahojen tukihirsien kohdalla.

Yhden lankun alapinnalta löytyi horrostava nokkosperhonen. Se saa odottaa vielä muutaman viikon kevättä.

Ulkoverhouslaudat ulottuvat maahan asti ja imevät jatkuvasti kosteutta. Ne ovat järjestäen lahoja alimman parinkymmenen sentin matkalta.

Johtopäätöksiä

Näyttäisi siltä, että alapohjan vauriot ovat paikallisia. Puu lahoaa siltä kohtaa, jossa se altistuu pitkäaikaisesti kosteudelle. Vesilammikoiden yläpuolella oli myös terveitä hirsiä aina, kun ne olivat sen verran kostean maaperän yläpuolella, että kosketusta ei päässyt syntymään.

Tapahtumaketju näyttää seuraavanlaiselta: kiviperustus on pettänyt ja uponnut pehmeään maaperään. Alapohjan hirret ovat joutuneet maakosketukseen ja alkaneet lahota. Alapohjan vauriot ovat saaneet myös sinänsä terveen ja hyväkuntoisen kattorakenteen notkolle.

Ulkoverhous on kestänyt vuosikymmeniä hyvin, vaikka alareuna laahaa maassa. Suuri osa pystylaudotuksesta pääsee kuivumaan tehokkaasti. Vesi ei ole noussut kapillaarisesti koko lautaan, vaan vaurio on tässäkin tapauksessa ollut paikallinen. Mielenkiintoista oli myös käytännössä huomata, että puu harmaantuu vain niiltä osin, kun se altistuu UV-valolle. Suojassa olleet pinnat ovat kuin suoraan sahalta, eikä niissä näy ajan patina.

Tulemme soveltamaan näitä havaintoja ja jo aiemmin omaksuttuja periaatteita omassa rakennushankkeessamme seuraavasti:
  • Perustuksena toimii riittävän korkea ja painumaton kivirakenteinen perusmuuri.
  • Perinteiset tuuletusaukot eivät riitä. Tuulettuvan alapohjan sokkeli jätetään kahdelta sivulta kokonaan auki, jotta ryömintätila tuulettuu ja kuivuu tehokkaasti myös kesän kosteudessa.
  • Alapohja tehdään puusta - kyllästämättömästä puusta. Se kestää erinomaisesti, kunhan pysyy kuivana. Ja jos puu ei pysy talon alla kuivana, kyseessä on rakennusvirhe ja laajempi ongelma. Olen pistänyt merkille, että painekyllästetty puutavara on monesti läpimärkää jo myyntipisteissä. Kyllästehuuruissa tuntuu unohtuvan perusasiat - kuiva puu kestää ilman karsinogeenejäkin.
  • Julkisivuverhous jätetään meillä maalaamatta. Suomessa vallitsee vahva usko kyllästeisiin ja umpeenmaalaamiseen. Myös rakennusvalvonnalle pitää esittää lupaprosessin aikana kaupallisiin käsittelyaineisiin perustuvat värimallit. Puu voidaan kuitenkin suojata auringon ja sateen vaikutukselta myös rakenteellisesti. Mikä on kauniimpaa kuin hopeiseksi harmaantunut puupinta? Vielä emme ole ratkaisseet, edistetäänkö harmaantumista rautavihtrillillä vai annetaanko UV-valon tehdä työ vuosien saatossa.
Heinäladon tulevaisuus on vielä epäselvä. Olisi kiehtovaa hyödyntää satoja neliöitä katettua ja tunnelmallisen hämyistä tilaa johonkin, mutta nykykunnossa lato on vaarallinen. Korjaus edellyttää laajoja muutoksia kantaviin rakenteisiin. Kannattaako niihin ryhtyä?

10.3.2012

Ensimmäinen urakka onnistuneesti valmis


Rakennuspaikalle tarvittiin kantava tie ennen raskaiden kuljetusten käynnistymistä. Lähimmältä olemassa olevalta tieltä pystyi ennen ajamaan noin 160 metriä vanhaa kärrypolkua heinäladolle. Siitä alkoi kuitenkin tietön taival 120 metriä ylös mäelle, jonne aiomme rakentaa.

Päätimme tehdä tien jo talven aikana erillisenä urakkana. Työ eteni vauhdikkaasti ja hyväksyimme valmiin lopputuloksen tänään. Paikallinen urakoitsija teki erinomaista työtä.

Talven runsas lumikerros poistettiin ensin. Alta paljastui lähes sula maa, josta kuorittiin pintakerros pois. Alimmaksi levitettiin suodatinkangas ja sen päälle kivimursketta. Lopputulos ylitti odotukset ja näyttää oikein hyvältä. Toivotaan, että tilanne on sama muutaman kuukauden kuluttua, kun suurimmat kuljetuskuormat on ajettu.

Rakennuspaikan maanrakennustyöt teemme vasta huhtikuussa, kun lumi on sulanut ja maaperä kuivunut hieman. Pohjatutkimuksen mukaan maalajina on lähinnä silttimoreenia, joka on routivaa. Se saattaa myös häiriintyä veden ja tärinän vaikutuksesta, jolloin kantavuus heikkenee. Rakennuspaikka on siksi vielä koskematon, mutta tie on nyt valmis.

5.3.2012

Valaistussuunnittelu loppusuoralla

Olemme aina olleet kiinnostuneita valaistuksesta ja suunnittelemme rakennuksen valaistuksen itse. Aloitimme suunnittelun jo lähes vuosi sitten, mutta LED-teknologian kehittyminen ja uusien tuotteiden tulo markkinoille on rohkaissut toteuttamaan yhä useampien tilojen valaistuksen LED-ratkaisuilla. Suunnitelmat on nyt saatu "lopulliselle" mallille ja sähkösuunnittelija tekee luonnostemme pohjalta viimeistellyt kuvat.

Valaistuksen lähtökohtia

Valaistus toteutetaan noudattaen seuraavia perusperiaatteita:

  • Laatu: Toteutuksessa käytetään laadukkaita ja pitkäikäisiä valaisimia, joiden lamppujen tuottama valo on värinätöntä ja korkeatasoista. Värintoistoindeksin (Ra) tulee olla yli 90 ja valon tulee sisältää tasapainoisesti spektrin eri osa-alueita. Näihin tavoitteisiin päästään käyttämällä elektronisella, sähköjännitevälkynnän poistavalla liitäntälaitteella varustettuja valaisimia, joissa käytetään hyvään väritoistoon yltäviä täysspektrilamppuja.
  • Väri: Valon värilämpötilan tulee olla mahdollisimman lähellä puhtaanvalkoista päivänvaloa eli noin 5 500 K.
  • Määrä: Valoa tulee olla riittävästi. Valon määrää voidaan säädellä himmentimillä tai sytyttämällä vain osa tilan valaisimista.
  • Häikäisemättömyys: Valo ei saa häikäistä mistään suunnasta katsottuna. Siksi valaistuksessa käytetään paljon huomaamattomia valohyllyjä, joille valaisimet asennetaan. Valo heijastuu epäsuorasti seinän yläosan ja katon kautta huonetilaan. Teknisissä aputiloissa käytetään suoraa valoa. Julkisivujen valaisimet piilotetaan suojalautojen taakse, jolloin nähdään vain valaisimien tuottama valo, ei itse valaisimia.
  • Energiatehokkuus: Valaistuksessa suositaan ratkaisuja, jotka tuottavat paljon valovirtaa pienellä määrällä energiaa. LED-, loisteputki- ja energiansäästölamput ovat hyviä valintoja, kunhan ylläasetetut laatuvaatimukset täyttyvät.

Valaisinvalinnat

Käytämme valaistuksessa jo hankittuja valaisinklassikoita 1930-1970-luvuilta, mutta pääosa yleisvalosta tuotetaan seuraavilla valaisimilla:

  • LED-tanko, päivänvalo 5000 K: tankoja käytetään epäsuoraan valaistukseen valohyllyillä sekä suoraan valaistukseen häikäisemättömästi opaalimuovin takaa
  • LED-paneeli, 300 x 300 mm: häikäisemättömiä paneeleita käytetään teknisten aputilojen ja pesutilojen suorassa valaistuksessa
  • Fagerhult Fino: tyylikäs ja laadukas loisteputkivalaisin kylpytilojen peilien yhteyteen

Aiheesta muualla