18.11.2012

Rautavihtrillin varjopuolista

Kannatan vahvasti perinteisten ja hengittävien puunkäsittelyaineiden käyttämistä. Erityisen lämpimästi suhtaudun puun harmaantumista edistävään rautavihtrilliin eli rauta(II)sulfaattiin. Sitä käytetään harmaannuttamisen lisäksi keittomaalien, esimerkiksi punamullan, homeenestoaineena.

Käytimme aiemmin syksyllä rautavihtrilliä hirsisaunan harmaannuttamiseen. Lopputulos oli varsin hyvä; paikoitellen jopa erinomainen. Mutta rautavihtrillillä on myös omat varjopuolensa, joista meillä on nyt omakohtaisiakin kokemuksia. Seuraavan käsiteltävän rakennuksen kohdalla osaamme jo välttää monet sudenkuopat.

Saunan julkisivuun ruiskutettiin noin kolme viikkoa sitten rautavihtrilliliuosta. Sekoitussuhteena käytettiin 2 kg rautavihtrilliä kymmeneen litraan lämmintä vettä. Jotkut sanovat, että tällaisessa vesimäärässä pitäisi olla 3-4 kg vihtrilliä, toiset puhuvat vain joistain sadoista grammoista. Oma näppituntumani on, että liuos voisi hyvin olla laimeampaa kuin nyt käytetty 2 kg / 10 l. Taidan kokeilla seuraavalla kerralla suhdetta 1 kg / 10 l.

Rautavihtrilli levitettiin huokealla paineruiskulla, jota käytetään yleensä kasvinsuojeluaineiden ruiskuttamiseen. Säiliöön pumpataan paine käsin ja suuttimesta säädetään ruisku halutunlaiseksi. Rakennuksen alimmat osat käsiteltiin hienojakoisella sumulla ja räystäslautoihin ruiskutettiin etäämpää karkeampi suihku. Pyrin kastelemaan käsiteltävän pinnan kattavasti ja siksi vihtrilliä ja vettä kului paljon enemmän kuin ohjeellinen riittoisuus neliölle antoi ymmärtää.

Tällaisia perinneaineita pidetään monesti harmittomina ja terveydelle vaarattomina. Pakkauksessa kuitenkin lukee "haitallinen" ja sitä se kyllä on. Ruiskutushommissa oikea varustus on: silmäsuojaimet, hengityssuojain, kumihanskat ja suojavaatteet. Hieman vajaammalla varustuksella huomasin, että aine ärsyttää silmiä ja limakalvoja sekä värjää ihoa.

Nyt kolme viikkoa myöhemmin sauna on kauempaa katsoen tasaisen harmaa. Lähempää tarkastelua kestävät ne seinät, jotka ovat altistuneet auringolle ja sateelle. Ne ovat kauniin harmaat ja hirsien syykuviot ovat korostuneet upeasti. Ei uskoisi, että sauna on vasta rakennettu.

Säälle altistunut saunan itäseinä näyttää erittäin hyvältä: rautavihtrilli on korostanut syykuvioita

Suojaisimmat seinät eivät vielä kuitenkaan vastaa odotuksia, sillä niissä on ruskeita ja rikinkeltaisia alueita. Sadevesi ei pääse huuhtelemaan näitä seiniä oikeastaan ollenkaan. Uskon, että vesihuuhtelu parantaa tilannetta ja poistaa ylimääräisiä suoloja seinäpinnasta.

Kiusallisin ilmiö on slammatun sokkelin värjäytyminen ruosteenruskeaksi. Sokkelin värjäytyminen on ollut voimakasta varmaankin siksi, että käytin vihtrilliä niin runsaasti, että liuos valui seinäpinnalta. Onneksi slammaus ei ole lopullinen ja pinta tullaan vielä käsittelemään uudelleen.

Vaikka pyrin kastelemaan seinäpinnat kokonaisuudessaan rautavihtrillillä, tiettyihin kohtiin liuosta ei ole osunut ja nämä alueet erottuvat nyt selvärajaisen vaaleina harmaantuneesta pinnasta. Täytyy kokeilla, onnistuuko paikallinen käsittely jälkeenpäin.

Vihtrilli värjää tehokkaasti myös sellaista puuta, joka altistuu aineelle vahingossa. Meillä saunan ympärillä oli jonkin verran puupalikoita ja lankkuja, jotka ovat kirjavina harmaista roiskeista.

Ruskeita ja rikinkeltaisia värejä suojaisessa pohjoisseinässä

Rikinkeltaista väriä suojaisessa länsiseinässä

Rautavihtrilli on värjännyt slammauksen ruosteenväriseksi

Rautavihtrillin aiheuttamia ruostenoroja sokkelin slammauksessa

Käsittelemättä jäänyt, vaalea alue terassin tukipilarissa

Värjäytyneitä puupalikoita saunan ympäristössä

28 kommenttia:

  1. Meillä olisi tulossa talon käsittely rautavihtrillillä tänä suvena ja kyselisinkin, että kuinka hyvin tuo matalapaineruiskutus onnistui ja oliko ongelmia suuttimien tukkeutumisella?

    Harmaantunee laudan maalaamiseen esim. multamaalilla ei varmaankaan ole mitään estettä jälkikäteen?

    VastaaPoista
  2. Meillä käytettiin ruiskutuksessa muutaman kympin arvoista Gardena-paineruiskua, johon mahtuu 5 litraa nestettä ja 3 baria painetta. Painetta olisi saanut olla enemmän ja olisi ollut mukavaa, jos kerralla olisi saanut käsiteltyä suuremman alan. Emme kuitenkaan raaskineet investoida järeämpiin laitteisiin, kun ei ollut tietoa, millaisessa kunnossa ruisku on rautavihtrilliurakan jälkeen.

    Ulkona työskennellessä ämpäriin päätyy aina jokin roska tai hiekanjyvä. Nämä kyllä löysivät tiensä suuttimeen, mutta se oli verrattain helppo pitää puhtaana esimerkiksi männynneulasella tökkimällä. Suuremmaksi haasteeksi muodostui se, että ruiskun pistooliosan sisään pakkautui ilmeisesti jotain roskaa tai sakkaa. Kyseistä osaa ei saanut avattua, mutta sen sai putsattua väliaikaisesti muutamalla napakalla iskulla.

    Pientä haastetta välineiden kanssa oli, mutta en nyt tämänkään jälkeen raaskisi investoida useamman satalappusen ammattivehkeisiin.

    Talon maalaamiselle ei ole mitään estettä vihtrillikäsittelyn jälkeen. Sehän on periaatteessa vesiliukoinen homeen- ja lahonestoaine, joka kuuluu olennaisena ainesosana myös multamaaleihin.

    Pidin itsekin maalausta yhtenä vaihtoehtona, jos lopputulos ei miellyttäisi silmää. En kuitenkaan enää pidä sitä tarpeellisena. Vihtrillillä tulee todella hyvää jälkeä.

    Tsemppiä talon käsittelyyn!

    VastaaPoista
  3. Hei, me ollaan vedelty mökillä useampia vuosia sitten pensselillä varaston ja huussin ulkoseinät rautavihtrillillä suhteessa 0,5 kg / 10 l vettä ja mielestäni lopputulos on hyvänvärinen edelleen. Lopullinen värihän on vasta 1-2 kk käsittelystä joten jos haluaa niin voi testata muutama kk ennen johonkin laudan pätkään :)

    VastaaPoista
  4. Hei, me päädyimme päärakennuksen ja autotallin kanssa samaan sekoitussuhteeseen, 0,5 kg / 10 l. Lopputulos oli oikein hyvä. Väri kehittyy eri seinissä hieman eri tahtia. Toukokuussa käsitellyn päärakennuksen eteläseinä on parimetrisen räystään suojaama ja se vihertää hieman. Pohjoisseinällä sävy on hieman rusehtavampi. Rakennuksen päädyissä ollaan jo lähempänä kelonharmaata. Lopullisen värin kehittyminen vie tosiaan kuukausia. Testaaminen hyvissä ajoin kannattaa!

    VastaaPoista
  5. Hei, onko kukaan koskaan missään yrittänyt tehdä vihtrilliliuoksesta töpäkämpää? Perunajauholla tai muulla tärkkelyksellä? ;) Geelimäisenä sively seinään voisi olla ruiskutusta terveellisempää ja helpompaakin. Aivan upean oloinen aine muuten ja Passiivipuutalo -rakentajilla hienon näköiset rakennukset. Jos aine vielä toimii puun suojana, mikä voisi olla parempi ratkaisu kalliiden maalien/puunsuojien tilalle! Itsellä upouusi varastomökki odottaa käsittelyä...Eipä taida olla mitään menetettävää, jos kokeilen minäkin vihtrilliä.

    VastaaPoista
  6. Vihtrilli on sen verran edullista, että se mahdollistaa erilaiset kokeilut. Multamaaleissa, esim. punamullassa, rautavihtrilli ja jauhot ovat tärkeitä ainesosia. Rautavihtrilli toimii homesuojana ja parantaa multamaalien tarttuvuutta. Jauhot puolestaan sakeennuttavat maalin keittämisen myötä liisteriksi. Ajatuksesi on mielenkiintoinen: voisiko jauhoja käyttää liisteröimiseen myös ilman pigmenttiä? En osaa arvioida, miltä liuos tulisi näyttämään.

    Ruiskuttamisen sijaan voi toki käyttää myös pelkkää sutia, mutta työ etenee selvästi hitaammin. Jotkut kuulemma lisäävät vihtrilliluokseen petsiä, jotta näkevät paremmin, mihin väritön ja vetinen liuos levittyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tulipa sitten käsiteltyä tuo uusi varastomökki rautavihtrillillä ruiskuttamalla, kiitos bloginpitäjän rohkaisevien kirjoitusten ja kuvien! Vähän omituista oli vetisen liuoksen käsittely, mutta jälki on tähän mennessä kerrassaan hienoa. Sutiminen siveltimellä on hidasta eikä todellakaan ole hyvä vaihtoehto ruiskuttamiselle, mutta apuna sivellintä tarvitsin valumien estoon. Lopputulos on arvoitus, mutta tekijänä olo on kuin kasvien istuttajalla: lopputuloksesta ei varmuutta, mutta kutkuttavaa on seurata kehitystä.
      Tällä hetkellä varasto on hieman vihertävä, muistuttaa painekyllästettyfä puuta. Rakennus maastoutuu hyvin ja on olemuksellaan herättänyt jo huomiotakin, aika harva on kuullut rautavihtrilikäsittelystä aiemmin. Olenpa saanut olla niin asiantuntijaa...
      Mitä kuuluuPassiivipuutalon rakennusten käsittelyille tällä hetkellä? Joko on maalaaminen mielessä?

      Poista
  7. Mukava kuulla, että päädyitte rautavihtrilliin. Ymmärrän hyvin tuon rinnastuksen kasvien istuttamiseen - edessä on pitkä prosessi, johon sää ja muut vastaavat tekijät vaikuttavat. Se vihertävyys alkoi ainakin meillä häipyä melko pian.

    Meillä on päärakennus, autotalli ja sauna käsitelty vihtrillillä. Väri ei varmaankaan ole vielä lopullinen, mutta olen sen verran tyytyväinen, että en harkitse maalaamista. Ulkoverhous saa jäädä vihtrillipinnalle. Saa nähdä, mitä rakennusvalvonta sanoo, kun lupahakemuksessa oli kaupallisen puunsuoja-aineen värinäyte mukana ja vihtrilliasioissa väri ei noudata värikoodeja tai -karttoja ;)

    Syksyisten saunakokeiluiden jälkeen aihetta on sivuttu mm. seuraavissa kirjoituksissa:

    http://www.passiivipuutalo.com/2013/05/lisaa-rautavihtrillia.html

    http://www.passiivipuutalo.com/2013/07/rautavihtrilli-ja-epasiistit-suolot.html

    VastaaPoista
  8. Hei,
    onko teillä mitään kokemusta rautavihtrillin käytöstä sisätiloissa?Ajateltiin käsitellä kylpyhuoneen ja oleskelutilan kattolaudat rautavihtrillillä. Vaikuttaisi siltä, että laudat kannattaa ensin käsitellä ulkona, jättää ulos muutamaksi viikoksi ja sitten vasta asentaa paikoilleen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      Meillä ei ole omakohtaista kokemusta rautavihtrillistä sisätiloissa, mutta olemme ulkona huomanneet, että UV-valo ja vesihuuhtelu (sade) parantavat lopputulosta olennaisesti. Siksi kannattaa harkita sääaltistusta harmaantumisen edistämiseksi. Mikäli kyseessä on pontattu puupaneeli, niin sen kastelu saattaa johtaa ponttien turpoamiseen, paneelien kieroutumiseen ja jonkinasteiseen elämiseen katossa. Jos taas puhutaan karkeammasta lautatavarasta, niin sääaltistus ei välttämättä pilaa puutavaraa asennuskelvottomaksi.

      Viime vuonna oli asuntomessuilla yksikohde, jossa rautavihtrilliä oli käytetty myös sisätiloissa. Siitä löytyy kuvia blogistamme: http://www.passiivipuutalo.com/2012/07/havaintoja-tampereen-asuntomessuilta.html

      Ihmettelimme tuolloin värin tummuutta ja vihertävyyttä, mutta vihtrilliliuoksessa saattoi olla jotain pigmenttiä mukana. Muistaaksemme kohteessa oli kylttejä, joissa kiellettiin tahmatassuja koskemasta vihtrilliseiniin, etteivät ne tahrisi messuvieraita. Tämä myös viittaisi jonkin pigmentin käyttöön.

      Kannattaa tehdä pienellä lautaerällä koe ja päättää sitten lopullisesta ratkaisusta.

      Poista
    2. Hei, kiinnostaisi tietää jos joku on käsitellyt rautavihtrillillä puuta sisätiloihin, kuinka on toiminut ja "ulkoilititteko" kuinka pitkään? yms.

      Kosteisssa tiloissa mietityttää että kuinka pitkään tuota väriä mahdollisesti puusta vielä irtoaa? Jos saisi säilöttyä ja valmisteltua puut ulkona riittävän pitkään jottei likaisi/värjäisi enää sisällä mitään.

      Poista
  9. Hei, saunan väri näyttää hienolta. Onko sinulla näkemystä asiaan että toimiiko vihtrilli paremmin mänty kuin kuusipuun kanssa? Onko päärakennuksen ulkovuori kuusta, ja onko se nyt yhtä hieno kuin sauna?
    Mekin tullaan luultavasti käyttämään vihtrilliä, ja samoten meillä on mäntyinen sauna ja kuusilaudoitettu talo vierekkäin. Mietin vain että kannattaisiko olla saman puulaji?

    VastaaPoista
  10. Huomasin vihtrilliä levitettäessä, että se tehosi mäntyyn paljon tehokkaammin. Tämä johtuu ilmeisesti männyn avoimemmasta solukosta. Kuusessa reaktio oli hitaampi, mutta ajan myötä värit ovat tasoittuneet.

    Saunan räystäslaudat ovat kuusta ja seinät mäntyhirttä; räystäät näyttävät nykyisin aavistuksen vaaleamman harmailta, mutta on vaikea sanoa, johtuuko tämä kovemmasta säärasituksesta vai puulajista.

    Päärakennuksen ulkovuori on kuusta ja siitä on blogissa kuvia. Kannattaa valita oikean laidan avainsanalistasta esimerkiksi "rautavihtrilli", niin kuvia pitäisi löytyä. Se näyttää hyvältä yhtä lailla.

    Väri on meillä epätasainen vain sellaisissa kohdissa, jotka ovat altistuneet muuta seinää vähemmän UV-valolle ennen vihtrillikäsittelyä. Jos seinään on nojannut esimerkiksi lankku tai levy, se näkyy vaaleana kohtana tuoreessa puupinnassa, kun varjostava esine poistetaan. Tällaisissa tapauksissa kyseinen alue on vihtrillikäsittelyn jälkeen tummempi ja rusehtavampi kuin enemmän UV-valoa saaneet alueet. Täytyy varmaan jossain vaiheessa kokeilla uutta vihtrillikäsittelyä, jos erot eivät tällaisissa kohdissa tasaannu.

    En usko, että puulajilla on väliä. Kannattaa kokeilla laudanpätkiin ensin, jos reaktio mietityttää.

    VastaaPoista
  11. Hei!
    Harmaan sävy näyttää kauniilta. Kysyisin onko kokemuksia värjääkö vithrilli ikkunanpuitteita tai ovenkarmeja ikävällä tavalla? Meillä olisi harkinnassa höylätyn lautaseinän käsittely ensi syksynä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!
      Vihtrilli värjää kyllä ikävästi, jos sitä pääsee sellaisille pinnoille, joita ei ole tarkoitus käsitellä. Yksi vaihtoehto on käsitellä ulkoverhous ennen ikkunoiden vuorilautojen asennusta, mutta tällöinkin kannattaa muistaa, että sadevesi liuottaa vihtrilliä seinäpinnasta ja se saattaa värjätä myös käsittelyn jälkeen.

      Poista
  12. Hei,

    Suuren kiinnostuksen vuoksi lisäsimme tuoreen kirjoituksen vihtrilliasioista: http://www.passiivipuutalo.com/2014/03/rautavihtrillikatsaus.html

    Lisää vihtrillikirjoituksia tästä blogista löytää valitsemalla oikean palstan avainsanalistasta sanan "rautavihtrilli".

    VastaaPoista
  13. Onko tietoa/kokemusta soveltuisiko rautavihtrilli käsittely painekyllästetystä rakennetulle patiolle ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei!

      Pahoittelut, että vastaus on viipynyt. Meillä ei ole kokemusta painekyllästetystä puusta, mutta uskoisin, että rautavihtrilliä voi siihen käyttää. Kannattaa kokeilla pienellä puunpalasella ennen koko pinnan käsittelyä.

      Poista
    2. Kokeilin, ei tartu / toimi

      Poista
  14. Hei.
    Minäkin aloin kyseleen teiltä, että minulla on tuollainen euron puulava. Meinasin tehdä siitä sängyn päädyn. Ja haluisin sen harmahtavaksi. Niin, siis se onnistuu? Ja minulla on se ulkona terassilla, eikä ole katosta. Että hiaman on saanut kosteutta pintaan..niin, täytyykö odottaa, että se kuivaa, ennen kuin alkaa tekeen mitään.? Ja voinko tehdä sen projektin sisällä, vai olisiko parempi tehdä ulkosalla?
    Kiitos, jo etukäteen!
    Terveisin: Minna

    VastaaPoista
  15. Mielenkiintoisia juttuja. Kaikkia postauksia en kerennyt lukea, mutta samasuuntaisia kokemuksia on minullakin. Ilmeisesti seossuhdetta muokkaamalla saadaan harmaan savyja paremmin esille, eli esim. 2 kg/5l saadaan tummempi sävy. Itselläni oli 2/10 litraa ja terassi 1/10 litraa. Suosittelen. Vanha hirsimies suositteli kahden ensimmäisen kesän aikana seinien huuhtelua vedellä esim. kuukauden välein. Laikukkuus häviää ja väri on tasaisen harmaata.

    VastaaPoista
  16. 7 vuotta sitten värjasin suulin ja huusin rautavitrillillä. Kuusinen raakalauta pystyssä. Puutarharuiskulla ruiskutin ja isolla imevällä luonnonkarvasudilla hieroin paikoissa, joissa ei niin hyvin imyetynyt puuhun vaan valui. Parhaiten onnnistui mahdollisimman kostealla kelillä, kun puun soulukko on auki ja imee paremmin.
    Mihinkään kalusteisiin tai kaiteisiinkaan en käyttäisi, kun ainakin mulla käteen painuneet tikut tulehduttaa reiän, ihan kuin painekyllästetytkin.

    VastaaPoista
  17. Onko kukaan säilyttänyt avattua rautasulfaattipakkausta....miten säilytys, linnunpöntön harmaannutin ja siitä 4kg paketista kului vain 50grammaa, nyt pitäisi säilyttää loput vastaisen varalle. Lasipurkkeihin kannen alle laitoin, kauanko säilynee..

    VastaaPoista
  18. Hei, olemme rakentamassa saunaa ulkosaaristoon ja ajatuksena on ollut rautavitrillillä suojata ulkoseinät. Rautakauppojen maalimyyjät ovat sanoneet että eivät suosittele koska vitrilli ei suojaa homeelta eikä kosteudelta. Onko näin?

    VastaaPoista
  19. Rautavitrilli on paras homesuoja, johon olen törmänny. Meillä on mökki paikalla, jossa jokainen suojaamaton puu homehtuu hetkessä. Mikän rautavitrillillä käsitelty puu ei ole homehtunut.

    Sellaisia huomioita olen tässä tehnyt kahden vuoden mökkiprojektin (mökki+puuvaja+sauna+puucee) aikana, että vitrilliä saa olla todella vähän ja se silti toimii. Ohjeisiin ei kannata luottaa, vaan paljon "laihempikin" seos piisaa. Parhaiten vitrilli toimii kun sen levittää sateisella kostealla kelillä, jolloin se imeytyy hyvin. Käsiteltävien puiden kannattaa olla auringon ja elementtien armoilla vähintään viikon, jolloin kun seinän käsittelee vitrillillä näkee oman työjäljen minuuteissa, kun vitrilli vaikuttaa.

    Vitrilli on myös helpompaa kuin maali, koska sitä voi paikkoa samantien ilman pelkoa sävyeroista jos huomaan paikan josta ei ole sutinut ja joka ei muuta heti väriä.

    VastaaPoista
  20. Miten käy rautavitrillillä käsitellylle seinälle terassilla? Jos terassi on 2-3 metriä leveä niin eipä seinään pääse sade eikä aurinko. Jos alaosa altistuu sateelle ja auringolle ja ylempi osa ei niin miltä seinä näyttää? Saako siitä millään tasaisen väristä?

    Samoin miltä räystäiden suojaamat seinät näyttävät? Alaosa harmaantuu mutta suojassa oleva yläosa ei. Vai saako seinästä tasaisen värisen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän olisi todellakin kiva saada vastaus! Itse eksyin tänne blogiin, sillä toukukuussa nousee hirsitalo Itä-Uudellemaalle.

      Poista
  21. Satuin tälle sivustolle
    Kiva lukea kun kukaan ei mollaa toisen valintoja. Niitäkin sivustoja on.

    VastaaPoista