2.12.2014

Lämmityskauden havaintoja ja pohdintaa

Vesitakka verhoiltiin juuri parahiksi ennen säiden kylmenemistä. Se onkin sittemmin ollut kovassa käytössä. Ensin poltettiin työmaan tuottamaa, kuivaa lautasilppua, ja nyt on siirrytty viime talvena kaadettujen koivujen hyödyntämiseen.

Samalla on havahduttu kaipaamaan asiaa, jota ei aiemmin tultu ajatelleeksikaan. Meillä ei ole vesikiertoisessa järjestelmässämme ainuttakaan energiamittaria. Ensisijaisesti sellainen tarvittaisiin vesikiertoisen lämmityksen meno- ja paluuveden lämpötiloja ja virtausta tarkkailemaan.

Tällöin saataisiin mitattua tietoa siitä, paljonko talon lämmittäminen vie energiaa. Jos mittareita olisi kaksi, pystyttäisiin erottamaan päärakennuksen ja noin 60-neliöisen autotallin viemä lämmitysenergia. Jos vielä vesitakan kierron yhteydessä olisi mittari, voitaisiin mitata, kuinka paljon energiaa vesitakasta johdetaan lämminvesivaraajaan. Ja kun aurinkokeräimet saadaan asennettua, tarvitsisivat nekin oman mittarinsa. Jos mittareissa olisi vielä dataloggeriominaisuudet, niin saataisiin tarkkaa tilastoa siitä, miten energiaa tuotetaan ja kulutetaan eri ajankohtina.

Energiamittarit ovat kuitenkin sen verran kalliita, että niitä ei ole vielä hankintalistalla.

Mittausdatan puuttuessa on pitänyt tyytyä seuraamaan sellaisia asioita, joista löytyy tietoa. Yksi näistä on sähkönkulutus, jonka tarkkailemisessa Fortum Valpas -palvelu on ollut erinomainen apu. Sen avulla on selvinnyt mm. se, että kun talolta ollaan poissa, ilmanvaihtokone on pienellä teholla ja lämminvesivaraajan vastukset nollilla, niin kulutus pysyy tasaisesti 0,17-0,18 kW:n haarukassa. Kylmäkalusteet, valmiustilassa olevat sähkölaitteet ja hiljalleen puhaltava ilmanvaihtokone vievät siis jatkuvasti 170-180 W:n tehon. Mummonmarkkojen perään haikailevat puhuisivat kolmen hehkulampun tehosta.

Fortum Valpas tarjoilee tuoreimpana tietona sunnuntaiset kulutuslukemat:
Fortum Valpas: sähkönkulutus sunnuntaina 30.11.2014

Jos ei tunne taustoja, kuvaaja tuntuu käyttäytyvän hyvin erikoisesti. Yön tasainen kulutus vaihtuu aamunkoitteessa alati kasvavaan sähkönkäyttöön, joka taittuu illansuussa, kun kaiken viihde-elektroniikan pitäisi pauhata täysillä. Selityksenä tähän on vesitakka ja 2000-litraisen lämminvesivaraajan uumenissa lymyävät sähkövastukset.

Lauantai-iltana on ollut takassa tuli, joka on lämmittänyt varaajan vettä. Tämän jälkeen sunnuntain vastainen yö on kulunut tasaisella 0,7 kW:n kulutuksella (ero ylläkuvattuun poissaoloon nähden selittynee ilmanvaihtokoneen tehokkaamalla käynnillä ja sähkövastuksella). Aamusuihkuttelun myötä varaajan yläosan vastus on mennyt päälle ja lämmittänyt vettä koko ajan kasvavalla teholla.

Vasta Strömsön jälkeen tilanne on rauhoittunut, kun takassa on taas roihunnut tuttuun tapaan valkea.

Puulämmitys on itsessään hieno harrastus, mutta tällainen statistiikka koukuttaa siihen todella voimakkaasti. Talomme ainoa tulisija sijaitsee keskellä olohuonetta, jolloin lämmittämiseen saattaa liittyä lieveilmiöitä. Vesikiertoisuuden ansiosta huonetilaan tuleva lämpökuorma on kuitenkin jäänyt siedettävälle tasolle. Lämminvesivaraajassa on vielä vapaita liittymiä ja olenkin miettinyt, että varaajan viereen mahtuisi esimerkiksi kompakti käänteispalokattila, jossa voisi polttaa puuta silloinkin, kun olohuone on rauhoitettu muuhun käyttöön.

Vesikiertoisen lämmönjaon rinnalla on syytä nostaa esiin tuloilman lämmitys. Meillä tuloilma otetaan sisään ilmanvaihtokoneelle maaputkiston kautta, jolloin se esilämpiää passiivisesti. Tämän jälkeen poistoilman lämpöenergiaa siirretään lämmöntalteenoton avulla tuloilmaan. Jos lämmönsiirrin ei saa lämpötilaa nostettua halutulle tasolle, ilmanvaihtokoneen sähkövastus antaa viimeisen silauksen.

Mittausdatan näkökulmasta tilanne näyttää seuraavanlaiselta:

Ilmanvaihtokoneen mittaustietoja illalla 1.12.2014 ("ulkoilma" on jo esilämmennyt maaputkistossa)

Illalla 1.12.2014 ulkolämpötila oli -6 astetta. Maaputkistossa ilma lämpeni +0,7 asteen lämpötilaan. Lämmöntalteenotto nosti sen +19,8 asteen lämpötilaan jollaisena se olisi voinut hyvin virrata asuintiloihin. Tuloilman lämpötila oli kuitenkin mittaushetkellä säädetty +21 asteeseen, jolloin sähkövastus lämmitti ilman +21,2-asteiseksi. Poistoilma on vesitakan polttamisen johdosta +22,4-asteista eli omaan makuuni pari astetta "liian" lämmintä. Jäteilma poistui talosta +6,9-asteisena.

Eräs blogin lukija kysyi, onko lämmityskausi näkynyt lankkulattiassa. Pitkälle marraskuuhun asti pinta pysyi tiiviinä ja siloisena, mutta muutaman viime viikon aikana lattiaan on ilmestynyt 1-2 millin rakoja. Osa saumoista on silti edelleen tiiviisti kiinni.

Lämmityskauden elämistä: rakoja lankkulattiassa

5 kommenttia:

  1. Harrastajien suosiossa energiamittauksissa on käytetyt PolluComit joita saa kyllä tosi sopivasti, esim:
    http://www.zaehlershop.com/epages/61607473.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/61607473/Products/PEalt/SubProducts/PE15-2009

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PolluComeista olen lukenut monella palstalla, mutta enpä arvannut, että hinta on noin houkutteleva. Kiitos vinkistä!

      Poista
  2. Kerro enemmän lankkulattiasta. Paksuus, maali, kiinnitystapa, mistä hankitte ? Onko maalissa uv-suoja tai ikkunoissa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toki!

      Lattia-asioista löytyy lisätietoa oikean palstan asiasanan "lattia" kautta. Tämän linkin pitäisi viedä kyseiselle hakutulossivulle: http://www.passiivipuutalo.com/search/label/lattia

      Lattian paksuus on 33 mm ja sen on käsitelty Osmocolorin öljyvahalla kolmeen kertaan. Lankut kiinnitettiin ruuvaamalla urospontin puolelta ja ne hankittiin Domus Classican kautta. Emme ainakaan tiedosta, että ikkunoissa tai öljyvahassa olisi erityistä uv-suojaa, mutta ikkunalasithan vaimentavat uv-säteilyä melko lailla.

      Poista
  3. En ole mikään auktoriteetti, eikä tarkoitukseni ole arvostella kenenkään valintoja. Kunhan pullautan näkemykseni muiden joukkoon.

    En ole koskaan ymmärtänyt vesitakkavillitystä. Se tarkoittaa minulle yläpaloisen huonolla hyötysuhteella toimivan lämmityskattilan tuomista olohuoneeseen. Vaikka lämmityksestä vielä jotenkin selviäisi, niin tulisijan huolto ja hoito eivät siistiin sisätilaan kuulu.

    Puun pienpoltossa on omat ympäristöongelmansa. Siksi sitä pitäisi pyrkiä polttamaan mahdollisimman puhtaasti.

    Puun poltossa on myös vaivansa. Puun hankinta tai tekeminen on siitä yksi osa, lämmitys on toinen. Ensimmäiseen pystyy vaikuttamaan joko rahalla ostamalla tai hankkimalla vehkeet, joilla puun tekeminen ja varastointi sujuvat mutkattomasti. Jälkimmäiseen pystyy vaikuttamaan ostamalla riittävän suuren varaajan ja kattilan, jossa on riittävän suuri varastopesä. Vähintään pari sataa litraa se saisi olla, mutta paljon isompikin menee. Varaajaan kokoa taas vähintään viisi kuutiota, jotta lämmitysväli peruspakkasella olisi vähintään kolme päivää.

    Tuolla on muutama kirjoitus järjestelmän mitoituksesta uuteen taloon.

    http://www.puulammitys.info/index.php?PHPSESSID=5tlh99amgnesm319o05s38e1f3&topic=1043.msg23222;topicseen#msg23222

    VastaaPoista