Ilmanvaihtokoneemme
Enervent Pelican eco MDE otettiin käyttöön huhtikuussa. Se ottaa tuloilman sisään taloon
Rehau Awadukt Thermo -lämmöntasaajan kautta.
Ilmanvaihtokone on ollut sen verran vaivaton ja huomaamaton, että hoksasimme aivan hiljattain, miten mielenkiintoisia mittaustuloksia sen ohjauspaneelin kautta voi seurata.
Ilmanvaihtokoneelle saapuvan ilman lämpötila sahaa yötä päivää hyvin pienessä, muutaman asteen haarukassa, koska ilma kulkee maan alla lämmöntasaajaputkistossa, ennen kuin se saapuu ilmanvaihtokoneelle. Kyseessä näyttää todella olevan "lämmöntasaaja", sillä vuorokauden aikana tapahtuvat lämpötilan vaihtelut näkyvät maaputkistosta saapuvassa ilmassa hyvin pieninä.
Esimerkkinä voidaan mainita, että läheisellä sääasemalla tämän päivän korkein lämpötila oli iltapäivällä 17,9 astetta. Samaan aikaan maaputkistossa viilennyt ilma saapui ilmanvaihtokoneelle noin 14-asteisena. Sääasemalla viime yön alin lämpötila oli 10,4 astetta ja vastaavasti ilmanvaihtokoneella tuloilma oli yöllä noin 11-asteista. Noin seitsemän asteen haarukka typistyi lämmöntasaajan vaikutuksesta kolmeen.
Lämmöntasaajan viileään putkistoon kondensoituu myös ilmankosteutta. Sääasemalla ulkoilman kosteus on tällä hetkellä 77 % ja ilmanvaihtokoneen
poistoilman anturi antaa juuri nyt lukeman 40 %.
|
Awadukt Thermo -ilmanottotorni, josta tuloilma päätyy maaputkistoon |
|
Ilmanvaihtokoneen ohjauspaneeli, jossa tuloilman lämpötila on säädetty 20 asteeseen |
|
Lämmön talteenotto lämmittää 12,9-asteisen ilman 20-asteiseksi; jäteilman lämpö 16,1 astetta |
|
Maaputkistosta saapuvan ilman lämpötila on viikon ajan sahannut 10 ja 14 asteen välimaastossa |
|
Ilmankosteusanturi paljastaa, että isäntä on käynyt klo 6:30 suihkussa |
Kiitos todella mielenkiintoisesta blogista! Näillä helteillä olen miettinyt miten on mahtanut ilmanvaihtonne ja varsinkin viilennyksenne toimia, kuinka paljon ulkoilmaa viileämpää ilmaa olette saaneet. Voitko laittaa päivitystä?
VastaaPoistaKiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä!
PoistaMeillä ei ole päästy yli 30 asteen lukemiin viimepäivien helteissä, mutta 28-29 astetta on ollut melko tyypillinen päivälämpötila. Tällöin maaputkiston viilentämä tuloilma on pyörinyt 21-22 asteen hujakoilla. Noin seitsemän astetta on saatu viilentävää vaikutusta. Se ei kuitenkaan tänä kesänä tunnu riittävän, sillä talo on jo viikkojen ajan lämmennyt tasaisen varmasti ja hellerajaa hätyytellään myös sisätiloissa.
Mielestäni maaputkisto on selvittänyt poikkeuksellisen hellejakson verrattain hyvin, vaikka sisäilma ei enää olekaan virkistävän viileää. Seurataan tilannetta ja toivotaan, että edes yöt alkavat pikkuhiljaa viilentyä.