28.4.2012

Sähköliittymän asennus alkaa

Kaapelikaivanto tien reunassa
Sähköliittymä toteutetaan maakaapelina lähimmältä muuntajalta. Samaan kaivantoon asennetaan myös hybridikaapeli, jossa on kupari ja valokuitu tietoliikenneyhteyksiä varten. Valitettavasti kuituliittymää ei vielä ole saatavilla ja kaapeli jää odottamaan tulevaa verkon kehittymistä. Sitä aiemmin käytämme mitä todennäköisimmin langatonta 3G-liittymää.

Kaapelit odottamassa asennusta kaivantoon
Hyvän maadoituksen aikaan saamiseksi myös maadoituskupari asennetaan kaivantoon aina muuntajalle asti. Monesti se jätetään huomattavasti lyhyemmäksi pätkäksi kaapelikaivantoon.

Sähköliittymä saadaan työmaan käyttöön toukokuun ensimmäisellä viikolla. Samalla viikolla alkaa myös anturamuottien asentaminen.

25.4.2012

Maanrakennustyöt valmistuneet

Päärakennuksen murskepatja, putket nousevat teknisen tilan kohdalla
Maanrakennustyöt saatiin tänään päätökseen. Niiden aikana asennettiin myös kaikki maanalaiset LVI- ja sähkökaapeliputket rakennusten läheisyydessä.

Rakennuspaikalla odottaa nyt tiivistetty murskepatja päärakennuksen, saunan ja autotallin tulevilla paikoilla. Anturamuottien rakentaminen alkaa heti vapun jälkeen, toukokuun alussa.

22.4.2012

Tuloilman maaputkistoa asennetaan

Maaputkisto on merkitty vihreällä, rakennusten välinen kanaali sinisellä
Meille tulee saksalaisista passiivitaloista tuttu tuloilman esilämmittämiseen käytetty maaputkisto. Putkisto vetää talvella pakkasilmaa maaperän sisään, jossa lämpötila on muutaman asteen plussan puolella. Maaperä esilämmittää tuloilmaa, ennen kuin se tuodaan sisään taloon, ilmanvaihtokoneelle.

Maaputkisto haaroitettuna kolmeen rinnakkaiseen kanavaan
Ajatus on mielestäni nerokas ja osuu passiivitaloideologian ytimeen. Maaputkisto hyödyntää maaperän ehtymätöntä lämpökuormaa passiivisesti tuloilman esilämmittämiseen. Suomessa tällaiset putket ovat olleet hieman huonossa maineessa ja niiden mikrobi- sekä kondenssivesiriskejä tuodaan usein esiin.

Kondenssiyhde asennetaan huoltokaivoon, ilmanottoyksikön alle
Me päädyimme putkivalinnassa Rehaun AWADUKT Thermo -maaputkistoon, joka on kätevä kokonaisratkaisu. Putkistossa on mikrobien ja homeiden kasvua estävä antibakteerinen pinnoite ja pakettiin kuuluu kondenssivesiyhde. Lisäksi putkisto on tiivis, joten tuloilmaan ei pääse maaperästä epäpuhtauksia tai radonia.

Huoltokaivo on salaojitettu
Putkisto piti alun perin asentaa päärakennuksen ja autotallin väliseen kanaaliin, mutta tuloilman sisäänottoyksikkö olisi sijoittunut hankalasti ajotien välittömään läheisyyteen. Siksi putkisto käännettiinkin saunan suunnalle, omaan kaivantoonsa.

Kondenssivesiyhde asennettuna huoltokaivoon
Putkikaivantoa ei haluttu jatkaa rakennuspaikan ulkopuolelle ja noin 60 metriä maaputkistoa päätettiin haaroittaa kolmeksi rinnakkaiseksi putkilinjaksi, jotka ulottuvat parinkymmenen metrin päähän teknisestä tilasta.

Kondenssivesiyhde voidaan asentaa kellarillisissa taloissa kellariin. Meidän tapauksessamme putkien kaadot toteutettiin talosta pois päin ja kondenssivesiyhde asennettiin betonirenkaista rakennettuun huoltokaivoon. Yhteessä on tiivis palloventtiili, joka ei päästä maaperän epäpuhtauksia, kuten radonia, ilmaputkistoon.

21.4.2012

Yli kilometri putkea työmaalla

Casaflex- ja Calpex-putket viimein maassa
Eristettyjen putkien osalta kuljetusaikataulu petti pahemman kerran ja ne saatiin työmaalle lähes viikon odottelun jälkeen. Putket jäivät kahteen kertaan jumiin logistiikkayrityksen välivarastoon ja saapuivat viimein 16.4.2012 työmaalle.

Putkia asennusta odottamassa
Maanrakennusurakoitsija ehti olla muutaman päivän toisella työmaalla töissä viiveen vuoksi. He olivat laskeskelleet putkikuormaa odotellessa, että kaiken kaikkiaan putkia asennetaan maanrakennustöiden aikana yli kilometrin verran.

Kanaalin alimmassa tasossa on kaikki LVI-putket valmiina
Perinteisten salaoja- ja sadevesiputkien lisäksi päärakennuksen ja autotallin välisessä kanaalissa kulkee vesitakan, vesikiertoisen lämmityksen, käyttöveden, alipainekäymälöiden, harmaiden vesien ja kaapeliasennusten edellyttämiä putkia. Lämpöenergiaa tuotetaan ja käytetään lähinnä päärakennuksessa ja varastoidaan autotallin lämminvesivaraajissa. Tämän vuoksi myös eristetyt putket ovat tarpeen.

Kaapelisuojaputket helpottavat tulevia sähköasennuksia
Putki- ja kaapeliasennuksia varten louhittu kanaali päästiin viimein peittämään eristettyjen Casaflex-, Calpex- ja Polarflex-putkien saavuttua työmaalle. Kanaaliin laitettiin tulevia sähköasennuksia varten kaiken kaikkiaan viisi suojaputkea sekä maadoituskupari.

Kaikkia suojaputkia tuskin tullaan koskaan tarvitsemaan, mutta ainakaan pihaa ei tarvitse kaivaa auki, jos tulevaisuudessa tehdään uusia kaapelointeja.

Umpisäiliö käymäläjätteen kompostin suotonestettä varten
Työmaalle on myös saapunut käymäläjätteen kompostisäiliön suotonesteelle tarkoitettu umpisäiliö. Sekä kompostisäiliön että suotonestesäiliön kohdalla päädyttiin järeisiin ratkaisuihin.

Jets-alipainekäymäläjärjestelmä tulee siirtämään käymäläjätettä alipainetta hyödyntäen päärakennuksen vessoista autotallin kellarissa sijaitsevaan Mullis 2000/145 -kompostisäiliöön.

Kompostisäiliön runsas kuivikeaines pidättää kosteutta ja korkeahko lämpötila auttaa haihduttamaan sitä. Silti suotonestettä tulee varmuudella syntymään.

Suotoneste johdetaan autotallin kellarissa sijaitsevasta kompostisäiliöstä 110-millistä viemäriputkea pitkin umpisäiliöön. Sieltä se voidaan joko käyttää lannoitteeksi tai tyhjentää loka-autolla.

Säiliöksi valittiin Labko LOKA 4000/3100 -umpisäiliö. Sen matala asennussyvyys sopii hyvin kallioiselle rakennuspaikallemme.

Nähtäväksi jää, kuinka paljon kompostisäiliö pidättää kosteutta ja kuinka paljon suotonestettä syntyy. Säiliön tilavuuden pitäisi riittää vuoden tarpeisiin, vaikka alipaine-WC:iden kaikki huuhteluvesi valuisi kompostin läpi umpisäiliöön.

15.4.2012

Päärakennuksen ja autotallin välinen kanaali

Kanaalin sijoittuminen on merkitty kuvaan sinisellä 
Päärakennuksen ja autotallin välinen kanaali louhittiin maanrakennustöiden aikana. Siihen tulee sijoittumaan runsaasti putkia ja kaapeleita päärakennuksen teknisen tilan ja autotallin kellarin välille.

Kanaalin poikkileikkaus ja sinne asennetut putket
Kanaaliin asennetaan seuraavia putkia:

  • 110-millinen viemäriputki harmaille vesille, jotka imeytetään autotallin kaakkoispuolella maaperään
  • Calpex Duo 32+32/111, jossa kuljetetaan lämmintä vettä vesikiertoisen lämmityksen tarpeisiin
  • Calpex Duo 28+22/91 lämmintä käyttövettä ja lämminvesikiertoa varten
  • Casaflex Duo 30+30/126, jossa kuljetetaan vesitakassa kuumennut vesi päärakennukselta autotallin varaajiin ja varaajissa jäähtynyt vesi takaisin vesitakalle
  • 160-millinen suojaputki, jonka sisällä on kaksi 32-millistä vesiputkea. Toisessa kuljetetaan kylmä vesi autotallilta päärakennukselle ja toisessa alipainekäymälöiden jätteet päärakennukselta autotallin kellarin kompostisäiliöön.
  • 110-millinen salaojaputki
  • 5 kpl 110-millisiä suojaputkia kaapeleille ja maadoituskupari

Näkymä tulevasta autotallin kellarista kanaalia pitkin päärakennukselle

Autotallin kellarin pohja
Kanaali tulee sijoittumaan noin kahden metrin syvyyteen, joten putkia ei eristetä, vaikka kanaali kulkee osin auratun tien alla.

Kävimme tänään työmaalla katsomassa tilannetta. Kanaali on ollut jo useiden päivien ajan lähes valmiissa tilassa, mutta Calpex- ja Casaflex-putket ovat jääneet logistiikkafirman välivarastoon, eikä niitä ole saatu työmaalle luvatussa aikataulussa. Toimituksen pitäisi tapahtua huomenna aamuseitsemältä, joten kanaali valmistuu näillä näkymin vielä huomisen aikana.

Tällä hetkellä kanaalissa on harmaiden vesien viemäriputki ja suojaputkeen sijoitetut kylmän veden ja paineviemärin putket. Lisäksi salaoja on asennettu valmiiksi.

Autotallin kellarin pohja on jo tiivistetty ja kanaalin peittämisen jälkeen päästään tekemään pohjatyöt myös autotallin toiselle puoliskolle.

11.4.2012

Kaivuutyöt edenneet ja putkiasennukset alkavat

Aamuinen käynti työmaalla osoitti, että louhinta on päättynyt ja kaivuutyöt ovat loppusuoralla.

Päärakennuksen, saunan ja autotallin kaivannot ovat valmiina. Seuraavaksi tehdään anturoiden alle sijoittuvia putkiasennuksia ja tiivistetään perustuksia varten murskepatja.

Työmaalle vievä tie on sulamisvesien pehmentämä, mutta kylminä aamuina mursketta ja sepeliä on pystytty tuomaan rakennuspaikalle varastoon.

Myös Rehaun AWADUKT Thermo -maaputkisto on jo työmaalla odottamassa asennusta. Raikas tuloilma otetaan ilmanottoyksikön kautta sisään ja kuljetetaan maan alla, kahdessa rinnakkaisessa 200-millisessä putkessa, teknisessä tilassa sijaitsevaan ilmanvaihtokoneeseen. Putkea on yhteensä 60 metriä, mikä valmistajan mukaan riittää ilman esilämmittämiseen, vaikka LVI-suunnittelija ehdotti lähes kaksinkertaista putken pituutta. Kondenssivesi poistetaan putkistosta ratkaisuun sisältyvän kondenssivesiyhteen kautta.

Maaputkisto ajateltiin ensin sijoittaa autotallin ja päärakennuksen väliseen kanaaliin, mutta ilmanottoyksikkö olisi tällöin sijoittunut huonoon paikkaan, lumiauran tielle. Siksi putkisto käännettiinkin päinvastaiseen suuntaan, saunan puolelle.

4.4.2012

Vesitakalle löytyi lämpöä kestävät putket

Päärakennuksen takka toteutetaan vesitakkana, jossa lämpiävä vesi siirretään eristetyillä putkilla autotallin kellarin lämminvesivaraajiin. Olemme pitäneet Uponorin eristettyjä Twin- tai Quattro-putkia hyvänä vaihtoehtona, mutta putken kestäminen korkeissa lämpötiloissa arveluttaa.

Uponor ilmoittaa putkien kestävän 70-asteista vettä jatkuvasti ja 95-asteista vettä hetkellisesti. Vesitakan kiertoa voidaan toki säätää optimaaliselle lämpötila-alueelle, mutta on mahdollista, että putkistossa liikkuu jopa 90-asteista vettä.

LVI-urakoitsijamme keksi ehdottaa Brugg-konsernin taipuisia Casaflex-putkia, jotka kestävät 160-asteista vettä. Valitsimmekin kaksiputkisen Casaflexin siirtämään vesitakan tulo- ja menovettä päärakennuksen ja autotallin energiavaraajien välillä.

Samaan kuormaan otettiin vielä Brugg-konsernin lämpökaapelilla varustettu Polarflex-putki porakaivon ja autotallin väliin sekä Calpex-putket lämpimän käyttöveden ja lämpöenergian siirtoon rakennusten välillä.

3.4.2012

Aurinkoenergiainnovaatioita Suomen Savosta

Hybridilämmitysratkaisumme tulee sisältämään noin 10 neliömetriä autotallin eteläseinään kiinnitettyjä aurinkokeräimiä.

Aurinkokeräinten valinta on tuottanut paljon päänvaivaa. Jossain vaiheessa mietimme kuivakeräimiä, joilla olisi lämmitetty keräimissä virtaavaa ilmaa. Sen jälkeen kiinnostuimme uudelleen tyhjiöputkikeräimistä ja lämpöenergian kuljettamisesta glykoliseoksen avulla lämminvesivaraajaan.

Tyhjiöputkissa on omat haasteensa. Meillä ne sijoittuisivat autotallin eteläseinään, vilkkaan kulkuväylän varteen. Rikkoontumisvaara on olemassa esimerkiksi lunta kolatessa. Tyhjiöputket eivät myöskään oikein miellytä esteettisessä katsannossa. Keskeiselle paikalle toivoisi katseenkestäviä keräimiä.

Ratkaisu saattaa löytyä Savon sydämestä. Savosolar Oy on aloittanut maailmanvalloituksensa ja heidän innovatiiviset tasokeräimensä ovat mittauksissa osoittautuneet tyhjiöputkia tehokkaammiksi. Lisäksi ulkonäköseikat ovat kunnossa ja keräimet voi asentaa seinälle pystyasentoon.

Savosolarin tasokeräimiä mahtuisi autotallin seinälle neljä kappaletta rinnakkain. Näille tulisi yhteensä 8,6 neliömetriä pinta-alaa.

Täytyy tutustua keräinten hinnoitteluun ja miettiä, josko nämä keräimet sopisivat meidän kokonaisratkaisuumme.