22.2.2012

Maaputkisto - valoa tunnelin päässä

Keski-Euroopan passiivitaloissa tuloilma otetaan monesti maan alla kulkevan putkiston kautta sisään. Maaperään varastoitunut lämpö esilämmittää ilmaa passiivisesti talvikaudella ja viilentää sitä kesähelteillä.

Suomessa tällaisia ratkaisuja on toteutettu, mutta niihin suhtaudutaan epäillen. Millä varmistutaan siitä, että putki on puhdas, eikä kosteissa oloissa esiinny mikrobitoimintaa? Miten kondenssivesi saadaan pois putkesta?

Olen itsekin kuulunut skeptikoihin, mutta mieleni on alkanut muuttua. Mikäli putki on tiivis, siihen ei pääse maaperän mikrobeja tai radonia. Mikäli putkessa on riittävät kaadot ja viemäröinti, kondenssivesi voidaan hallitusti johtaa pois. Kuten mikä tahansa ilmanvaihtoputkisto, myös maaputkisto tarvitsee aika ajoin huoltoa. Mitä tulee mikrobeihin, tähän ongelmaan Rehau on esittänyt mielenkiintoisen ratkaisun.

Rehaun AWADUKT Thermo -lämmöntasaaja on maaputkiston ympärille tuotteistettu kokonaisratkaisu. Siinä ilma suodatetaan sisäänottoputkessa, ennen kuin se pääsee maaputkistoon. Pöly ja jopa siitepöly voidaan suurimmaksi osaksi poistaa ilman, että se pääsee likaamaan putkistoa. Putkien sisäpinta on antibakteerinen, mikä vähentää mikrobien riskiä olennaisesti. Kondenssivedet johdetaan hallitusti pois putkistosta.

Rehaun ratkaisu vaikuttaa sen verran varteenotettavalta, että olen alkanut vakavasti harkita maaputkistoa. Suomessakin on näyttöä siitä, että -20-asteinen ulkoilma lämpiää +4-asteiseksi maaputkistossa - täysin passiivisesti. Se herättää väistämättä mielenkiinnon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti