3.7.2014

Kompostoiva alipaine-WC tositoimissa

Haimme alun perin perinteistä kompostoivaa vessaa sisätiloihin, mutta kellarin puuttuminen talon alta ja kallioinen rakennuspaikka ohjasivat lopulta alipaineratkaisun suuntaan. Nyt käymäläjäte imaistaan WC-istuimista alipainepumpun kautta autotallin kellarissa sijaitsevaan kompostisäiliöön.

Järjestelmän käyttö on vaatinut totuttelua, mutta silti mikään tilanne ei vielä ole haastanut alipainepumpun suorituskykyä. Meistä varmasti jokainen on kokenut perinteisen vesiklosetin kanssa tilanteet, joissa ranteen vahvuinen ja kyynärän mittainen vastustaja saa WC-järjestelmän polvilleen. Toistaiseksi alipainejärjestelmä on selvinnyt ylivoimaisistakin haasteista.

Seuraavassa kuvasarjassa on havainnollistettu käymäläjätteen matkaa kohti lopullista leposijaa.

Jets-alipainejärjestelmän seinäkiinnitteinen WC-istuin

Käymäläjäte saapuu vasemmalta alipainepumpulle, joka puskee sen 50 metrin päähän kompostiin

Isännän silmäterä, Mullis 2000/145 -kompostori käymäläjätteelle 

Jäte saapuu 32-millisessä putkessa vasemmalta; tuuletusputki nousee autotallin katolle

Konepellin alla on lähinnä puuhaketta ja alati uusiutuvia sienikasvustoja

Nämä tuskin lukeutuvat kauppasienten joukkoon ainakaan kasvupaikkansa perusteella

Keittiön biojätteen kompostoinnista vastaa lämpökompostori, joka käy tässä 60-asteisena

2.7.2014

Mielenkiintoisia tietoja ilmanvaihtokoneelta

Ilmanvaihtokoneemme Enervent Pelican eco MDE otettiin käyttöön huhtikuussa. Se ottaa tuloilman sisään taloon Rehau Awadukt Thermo -lämmöntasaajan kautta.

Ilmanvaihtokone on ollut sen verran vaivaton ja huomaamaton, että hoksasimme aivan hiljattain, miten mielenkiintoisia mittaustuloksia sen ohjauspaneelin kautta voi seurata.

Ilmanvaihtokoneelle saapuvan ilman lämpötila sahaa yötä päivää hyvin pienessä, muutaman asteen haarukassa, koska ilma kulkee maan alla lämmöntasaajaputkistossa, ennen kuin se saapuu ilmanvaihtokoneelle. Kyseessä näyttää todella olevan "lämmöntasaaja", sillä vuorokauden aikana tapahtuvat lämpötilan vaihtelut näkyvät maaputkistosta saapuvassa ilmassa hyvin pieninä.

Esimerkkinä voidaan mainita, että läheisellä sääasemalla tämän päivän korkein lämpötila oli iltapäivällä 17,9 astetta. Samaan aikaan maaputkistossa viilennyt ilma saapui ilmanvaihtokoneelle noin 14-asteisena. Sääasemalla viime yön alin lämpötila oli 10,4 astetta ja vastaavasti ilmanvaihtokoneella tuloilma oli yöllä noin 11-asteista. Noin seitsemän asteen haarukka typistyi lämmöntasaajan vaikutuksesta kolmeen.

Lämmöntasaajan viileään putkistoon kondensoituu myös ilmankosteutta. Sääasemalla ulkoilman kosteus on tällä hetkellä 77 % ja ilmanvaihtokoneen poistoilman anturi antaa juuri nyt lukeman 40 %.

Awadukt Thermo -ilmanottotorni, josta tuloilma päätyy maaputkistoon

Ilmanvaihtokoneen ohjauspaneeli, jossa tuloilman lämpötila on säädetty 20 asteeseen

Lämmön talteenotto lämmittää 12,9-asteisen ilman 20-asteiseksi; jäteilman lämpö 16,1 astetta

Maaputkistosta saapuvan ilman lämpötila on viikon ajan sahannut 10 ja 14 asteen välimaastossa

Ilmankosteusanturi paljastaa, että isäntä on käynyt klo 6:30 suihkussa

Huomaamaton antenniratkaisu

Valtavan antennin sijoittaminen vesikatolle on pitkään tuntunut mahdottomalta idealta. Onneksi 3G / 4G -modeemia tukemaan löytyi siro ja suuntaava monitaajuusantenni. Antennille löytyi luonteva paikka teknisen tilan ovisyvennyksen katosta.

Monitaajuusantenni ovisyvennyksen kattoon asennettuna

Porakaivon vesi hyvälaatuista

Porakaivomme porattiin ennen rakennustöiden aloittamista noin kaksi vuotta sitten. Se on palvellut rakennusaikaisena vesipisteenä, mutta pienenä huolena on ollut kaiken aikaa veden haju - tymäkkä rikkiyhdisteiden löyhkä.

Vettä on käytetty viime kuukausina enemmän ja haju on tyystin hävinnyt. Makukin on ihan kohdallaan. Lievä mineraalisuus on tuonut joillekin koemaistajille mieleen jopa Pellegrinon hienon kivennäisveden.

Nyt vesi on perusteellisesti tutkittu. Sekä löyhkä että veden laatuun liittyvät huolet ovat tiessään. Bakteeripitoisuus oli nollassa ja radonkin varsin maltillisella tasolla.

Laboratorioanalyysin tulokset porakaivon vesinäytteistä