30.6.2013

Jatkoa lattialankkupohdinnalle

Lattialankkujen valintaa on pyöritelty mielessä jo kuukausien ajan. Muutama viikko sitten päästiin konkretiaan muutamien mallipalojen muodossa (ks. 2.6.2013 Lattialankkuja katsomassa). Hyvistä vaihtoehdoista huolimatta kiinnostus tammea kohtaan on kuitenkin kasvanut entisestään.

Kävin tutustumassa Fiskarsin Laatupuun valikoimaan ennen sahan kesälomakautta. Tarjolla oli saksalaista tammilankkua, jota saa hyvin erilaisina dimensioina: 145 - 185 mm:n levyisinä ja 16 - 26 mm:n paksuisina.

16 ja 22 mm:n paksuiset lankut tuotetaan 26 mm:n raakalaudasta ja ne ovat siksi edullisempia kuin esimerkiksi 35 mm:n raakalaudasta tuotettava 26 mm:n lankku.

Meillä oli alun perin ajatuksena käyttää 30 mm:n paksuista lattialankkua, jotta lattiapinta asettuu samaan tasoon laatoitettujen tilojen kanssa. Nyt ryhdyin kuitenkin miettimään koolauksen korottamista ja 22 mm:n vahvuista lankkua. Siinäkin on kulutuspintaa muutamalle sukupolvelle.

145 mm:n levyinen, saksalainen tammilattialankku

Tällä tammilankulla on paksuutta 22 mm ja hinta on järeämpää lankkua edullisempi

18.6.2013

Pohjamaalaus alkaa

Tasoitustyöt ovat edenneet verkkaisesti, mutta muutama huone alkaa olla jo maalauskunnossa. Seinärakenne on hengittävä ja siksi seiniin ei sovi lateksimaalien muodostama muovikalvo. Maalivalinnassa päädyttiinkin Uulan Into-sisustusmaaliin, joka on hengittävä, muoviton ja M1-päästöluokan maali.

Into-maalia on kuulemma saatavilla erityisenä sisäpohjamaalina, mutta sellaista ei lähirautakaupassa ollut lainkaan. Otin edullisempaa himmeää maalia pohjamaalauskäyttöön ja ohensin sen sopivaksi.

Ensimmäisinä tiloina maalattiin vaatehuone ja kuraeteinen. Seuraavaksi ovat vuorossa eteinen ja yksi makuuhuoneista.

Lopullisena pintana tullaan käyttämään sisäkatoissa himmeää ja sisäseinissä puolihimmeää Intoa.

Uulan Into-sisustusmaali himmeänä versiona

Vaatehuoneen tummat ek-kipsilevyt kuultavat ohennetun pohjamaalin läpi
Kuraeteinen pohjamaalattuna. Ovia ei ole vielä asennettu, jotta ne eivät kolhiintuisi

2.6.2013

Lattialankkuja katsomassa

Passiivipuutaloomme tulee noin 125 neliömetriä lankkulattiaa. Lankkujen paksuuden tulisi olla noin 30 mm, jotta lattia asettuisi samaan tasoon laatoitettujen tilojen kanssa. Mitään muuta lankkujen osalta ei ole vielä lyöty lukkoon.

Lankkulattioiden premium-tarjontaa edustaa mm. tanskalainen Dinesen. Heidän tammilankkulattiansa näyttävät niin äärimmäisen hyviltä monissa Kööpenhaminan ravintoloissa ja hotelleissa, että olemme tutustuneet valikoimaan myös paikan päällä Tanskassa. Dinesen Oak -lankut ovat esimerkki siitä, miltä lankkulattia upeimmillaan voi näyttää. Edullisimmillaankin kolminumeroiset neliöhinnat ovat kuitenkin pakottaneet etsimään vaihtoehtoja.

Kotimaisista puulajeista lankkulattiassa käytetään useimmiten mäntyä tai kuusta. Meillä on mäntylattia mökillä ja kyseisessä puulajissa vaivaavat sydänpuun ja muun puuaineksen välinen kontrasti sekä suuret ja selvästi erottuvat oksat. Mänty on myös aika pehmeää.

Kuusi on periaatteessa ihan mahdollinen vaihtoehto, jota löytyy leveinä lankkuina siedettävään hintaan. Havupuille tyyppillisen kellastumisen ehkäiseminen olisi huomioitava pintakäsittelyssä.

Koivu on myös kotimainen vaihtoehto, joka soveltuu lattioihin. Puuaines on kaunista ja kovaa. Lankkuja vain ei saa yhtä leveinä kuin esimerkiksi kuusta.

Kävimme tänään Aulangolla, Hämeenlinnan lähellä, nauttimassa hellepäivästä ja katsomassa Domus Classican lattialankkuvalikoimaa. Esillä oli erilaisia mänty-, kuusi- ja koivuvaihtoehtoja. Kuusi ja koivu ovat hyvin erilaisia, mutta kumpikin näyttää omalla tavallaan hyvältä. Kuusen etuna on jopa 30-senttinen lankkujen leveys, mutta 10-20-senttisen koivun puuaines kovempaa ja kauniimpaa.

Kaupasta lähti mukaan mallipalat koivusta ja kuusesta sekä tarvikkeita hirsisaunaan. Aikaa ei tällä kertaa riittänyt Metsänkylän navetan vanhojen, kierrätettyjen rakennustarvikkeiden kattavaan läpikäyntiin, sillä ajatukset pyörivät niin vahvasti lankkulattiavalintojen ympärillä.

Lattia tullaan näillä näkymin käsittelemään vaaleaksi, esimerkiksi lipeällä tai valkoista pigmenttiä sisältävällä öljyllä / öljyvahalla.

Domus Classica sijaitsee Aulangolla, Hämeenlinnan kupeessa

Leveitä kuusilattialankkuja eri tavoin pintakäsiteltyinä

Käsittelemätöntä kuusilankkupintaa

Mallipalat koivulankusta (vasemmalla) ja leveästä kuusilankusta (oikealla)

Koivulankku (vasemmalla) on kuuseen (oikealla) verrattuna tiivissyistä ja kovaa

Lattialankkuja, piilutettuja parruja, tuohipaneelia ja kirjallisuutta Domus Classicassa

Metsänkylän navetta on täynnä vanhoja rakennustarvikkeita ja -osia

1.6.2013

Laattavalintoja

Laattapisteen suunnittelija on pariin otteeseen pohtinut kanssamme laattavalintoja ja nyt meillä oli työmaalla mukana muutama mallilaattakin.

Kiinnostuimme Imola Ceramican Xeno-sarjasta heti sen nähtyämme. Kookasta 50x50-laattaa olisi tarkoitus käyttää eteisen ja yhden asuinhuoneen lattiassa sekä kahden kylpyhuoneen valikoiduissa seinäpinnoissa. Sama laatta sopisi 10x10-koossa kylpyhuoneiden, kuraeteisen ja kodinhoitohuoneen lattioihin.

Vaikeutta on aiheuttanut ainoastaan värin valinta. Tumma ja ruostetahrainen Xeno N tuntuisi jo nyt siltä oikealta, mutta huoli laatan liiallisesta tummuudesta on pakottanut miettimään myös harmaata Xeno G -laattaa toisena vaihtoehtona.

Mustahko laatta on toki tumma, mutta useamman viikon jahkailunkin jälkeen se tuntuu muita paremmalta. Mitä todennäköisimmin siihen päädytään.

Kylpyhuoneiden seinäpinnoissa on tarkoitus käyttää Villeroy & Bochin Silent Wave White 25x70 -laattaa vaakaan asennettuna. Se on myös tuntunut ykkösvalinnalta jo useamman viikon ajan. Kylpyhuoneisiin on siis tulossa vahvaa kontrastia valkoisen ja mustahkon laatan välille.

Imola Ceramican Xeno 50x50 -laatta harmaana (G) ja mustana (N)

Seinää vasten Villeroy & Bochin Silent Wave White 25x70 ja lattialla Xeno G sekä Xeno N