30.3.2013

Sisätilat hahmottuvat

Päärakennuksen ja autotallin kipsilevytys on edennyt viime aikoina niin pitkälle kuin mahdollista. Katon viimeiset sähköputkitukset ja tuloilmakanavien eristys pitäisi vielä tehdä loppuun, ennen kuin viimeiset levyt saadaan paikoilleen kattopinnoissa. Toivottavasti pääsiäisen jälkeen sähkö- ja iv-asentajat ehtivät työmaalle viimeistelemään oman osuutensa.

Kipsilevypintojen tasoittaminen ja maalaus tehdään näillä näkymin omana työnä. Maalien suhteen tarkoituksena on välttää hengittämättömiä ratkaisuja, kuten tavanomaiset lateksimaalit. Yhtenä vaihtoehtona on Uulan Into-sisustusmaali, joka sopii hengittäviin rakenteisiin. Maali on hajuton ja päästöluokaltaan parasta M1-tasoa.

Näkymä olohuoneesta itään, makuuhuoneiden suuntaan (vesitakkaa ei ole vielä asennettu)

Näkymä olohuoneesta länteen, keittiön suuntaan

Makuuhuoneen nurkkaus rakennuksen kaakkoiskulmassa (smyygit myös kipsilevypintaisia)

Näkymä kuraeteisestä kodinhoitohuoneen läpi kylpyhuoneeseen (seinissä ek-kipsilevy)

16.3.2013

Ilmanvaihtokanavat asennettu

Alkuperäinen ilmanvaihtosuunnitelma vaikutti jo valmistuttuaan hieman ylimitoitetulta. Kanavia oli paljon ja suunnitelluilla ilmavirroilla olisi saatu ilma vaihtumaan jopa kerran tunnissa - ei kerran kahdessa tunnissa, kuten yleisesti suositellaan.

IV-urakoitsija ehdotti kevennettyä mallia, jossa sekä tulo- että poistoilma kulkee järeissä, 200-millisissä ilmanvaihtokanavissa. Näistä pääkanavista on kuhunkin huonetilaan omat, halkaisijaltaan pienemmät liittymänsä.

Tuloilmaputki on toteutettu AWADUKT Thermo -ratkaisulla ja se kulkee maaperässä ennen kuin nousee rakennukseen. Kesäaikaan on todennäköistä, että tuloilma on viileää ja sen vuoksi tuloilmakanavat tullaan eristämään 9 mm:n Armaflex-eristeellä, jotta kondensoitumisongelmia ei synny.

Rakennuksen tilavuus arvioitiin hieman yli 600 kuutiometriksi. Suunniteltu tuloilmavirta on +135 l/s ja poistoilma -146 l/s, jotta rakennus pysyy kevyesti alipaineisena. Ilmanvaihtokoneeksi soveltuisi esimerkiksi Enervent Pelican.

Ilmanvaihtokanavat kulkevat läpi rakennuksen: päällä tuloilmakanava ja alla poistoilmakanava

Ilmanvaihtokanavat kulkevat kantavan väliseinän tuntumassa, alaslasketun sisäkaton päällä

7.3.2013

Kipsilevyjä ja valaisintestauksia

Tällä viikolla työmaalla on keskitytty seinäpintojen levyttämiseen. Olimme aiemmin kiinnostuneita maksimoimaan puupohjaisten materiaalien käytön ja pohdimme puukuitulevyjen käyttöä sisäverhouksessa. Tämä ei kuitenkaan onnistunut levyjen paloluokituksen ja heikon kantokyvyn vuoksi (ks. 4.1.2012 Puukuitulevyt sisäverhouksessa - ei onnistukaan).

Levyvalinnassa päädyttiin siis Knaufin kipsilevyihin. Ne ovat useiden vastaavien tuotteiden tavoin M1-päästöluokan levyjä, joiden ainoa "huono" puoli on puupohjaisia materiaaleja raskaampi hiilijalanjälki. Levyillä saatiin nopeasti valmista pintaa aikaiseksi ja aiemmin vain väliseinärunkojen rajaamat tilat alkoivat nyt oikeasti muodostua huoneiksi.

Samalla päästiin testaamaan valaisimia. Sähkömies asensi olohuoneen ja yhden makuuhuoneen kattoon LED-paneeleja, jotta valovirran määrää päästiin arvioimaan ennen lopullisia valaisinhankintoja. Kyseiset paneelit antavat 1 000 lumenia laadukasta ja värit oikein toistavaa 5 000 K:n päivänvalovalaistusta.

Testaus täytti tehtävänsä, sillä valaistussuunnitelma voitiin sen perusteella vahvistaa. Makuuhuoneisiin tulee himmentimen taakse kaksi paneelia per huone ja olohuoneessa samoja valaisimia käytetään erikseen himmennettävinä vyöhykkeinä.

Kipsilevytettyä ulko- ja väliseinäpintaa yhdessä makuuhuoneista

Kaksi LED-paneelia riittä hyvin yhteen huoneeseen

3.3.2013

Usko ilmansulkuteippeihin palautuu

Sisäkattoa ei vielä ole levytetty umpeen ja yläpohjan ilmansulkupaperi on näin ollen esillä. Ennen levytystä ilmansulun teippauksia pitää vielä parantaa, sillä syksyllä asennetut teipit repsottavat paikotellen ilman minkäänlaista tartuntaa.

Emme ole yleensä halunneet jättää ilmansulun saumoja pelkän teipin varaan, mutta paikotellen yläpohjassa ei ole muuta mahdollisuutta. Siksi saumat teipattiin asennustyön yhteydessä huolellisesti ruskealla ilmansulkuteipillä, joka on sittemmin pettänyt monessa kohdassa.

Tescon No 1 -ilmansulkuteippiä on kehuttu paljon, mutta lähes euron metrihinta on aiemmin laimentanut kiinnostustani. Nyt yläpohjaan oli kuitenkin pakko löytää pitävä ratkaisu ja annoin teipille mahdollisuuden. Tescon No 1 osoittautui maineensa veroiseksi ja tarrautui aggressiivisesti kiinni niin ilmansulkupaperiin kuin asennushanskoihinkin.

Teippiä tullaan käyttämään myös ikkunoiden ja savuhormin liitoksissa ilmansulkuun.

Aiemman teipin irronnut reuna on kiinnitetty pysyvästi Tescon No 1:llä

Jotkut saumat varmistettiin koko pituudelta Tescon No 1:llä

1.3.2013

Ilmansulun sisäpuolinen eristys

Työmaalla kävi vielä eilen eristysrekka, joka ruiskutti kostutettua selluvillaa sähköasennuksille varatun ristiinkoolauksen lomaan. Nyt tämä 44 mm:n lisäeristyskerros saa kuivua korkean lämpötilan ja kosteudenpoistajan vauhdittamana viikonlopun yli. Ensi viikolla aloitetaan sisäverhouslevytyksen asennus.

Tehokkaimpien sähkölaitteiden (astian- ja pyykinpesukoneet) sähkökaapelien ympäriltä puukuitueriste poistettiin, jotta ylikuumenemisen riski saadaan eliminoitua. Muuten sähkökaapelien suojaputket saavat risteillä tämän ohuen eristekerroksen sisällä.

Keittiön ristiinkoolaus ja sen lomassa risteilevät sähköasennukset

Ristiinkoolauksen päälle on ruiskutettu selluvillaa ja astianpesukoneen kaapeli on kaivettu esiin

Eristeen peittämää ristiinkoolausta makuuhuoneen seinärakenteissa