31.12.2012

Alapohjan eristys ja sen tiivistäminen

Päärakennuksen alapohjaan tehtiin loppusyksyllä runsaasti putkiasennuksia. Joulukuun puolivälissä pihaan saapui selluvillarekka, joka puhalsi alapohjaan täyden kuorman puukuitueristettä - eli noin 150 kuutiometriä.

Suurin osa eristeestä puhallettiin ylitäyttönä kantavan väliseinän pohjoispuolelle, jotta sillä puolella voidaan rakentaa aiemmin lattiarakenteet alapohjan päälle. Eristettä ei mahtunut yhteen kuormaan niin paljoa, että myös eteläpuolisko olisi saatu kokonaan eristettyä. Sen vuoro koittaa tammikuun aikana.

Alapohjan kantavan rakenteen muodostavat 625 mm:n kertopuupalkit, joiden välisiin onteloihin eristettä puhallettiin. Eristys tehtiin 40 %:n ylitäyttönä, jolloin eristeen pinta nousee noin 250 mm palkkien yläpintaa korkeammalle. Ylitäyttö tiivistetään lankkuun naulatulla vanerilevyllä, jolla selluvilla painetaan tiiviimmäksi kerrokseksi alapohjapalkkien väliin.

Tiivistämisen aikana huomattiin, että toisessa päässä rakennusta ylitäyttö oli jäänyt hieman vajaaksi ja eriste painui liian alas palkkien väliin. Onneksi tulevan olohuoneen alapohjassa oli reilusti selluvillaa, jota voitiin kantaa saavilla paikkaamaan tilannetta.

Tiiviin eristekerroksen päälle asennettiin rakennuksen pohjoispuoliskolla 18 mm:n vaneri. Ilmansulkupaperi asennetaan seiniin ja se limitetään valupaperin kanssa vanerin päällä. Tämän jälkeen rakennuksen pohjoispuoliskoon valetaan betonilaatta märkätilojen yms. lattiarakenteeksi.

Eteläpuoliskon oleskelutiloissa 625 mm:n kertopuupalkkien päällä on vielä lappeelleen asennettu 48x98-ristiinkoolaus, joten eristyskerros muodostuu tämän verran paksummaksi. Ilmansulku asennetaan suoraan ristiinkoolauksen päälle ja tämän jälkeen rakenne suljetaan 18 mm:n vanerikannella.

Eristystoimituksille on nyt niin paljon kysyntää, että eteläpuoliskoa päästään ylitäyttämään vasta tammikuun lopulla. Silloin pohjoispuolella on jo valmis lattiavalu kuivumassa.

Rakennuksen pohjoispuoliskolla paksu selluvillakerros odottaa tiivistämistä

Rakennuksen eteläpuoliskon ylitäyttö tehdään seuraavalla eristyskäynnillä

Paikoitellen selluvillaa oli liian vähän ja tiivistetty eriste painui alapohjapalkkien väliin

Lisää eristettä kannettiin saavilla olohuoneen alapohjasta, jota ei vielä ole tarkoitus sulkea

Eristetty alapohja peitettiin 18 mm:n vanerilla, jonka päälle tulee tällä kohtaa betonivalu

Lisää kuvia saunan kiukaasta

Lukija kommentoi aiheellisesti, että saunan kiukaasta pitäisi olla enemmän kuvia. Syynä kuvien vähyyteen ovat tekniset rajoitteet: minulla ei ole sopivaa laajakulmaobjektiivia, jolla saisin kiukaan kokonaisuudessaan kuvaan. Kävin kuitenkin arkistot läpi ja kokosin tähän muutamia otoksia, joista kiukaan rakenteen hahmottaa.

Kiukas on muilta osin valmis, mutta sitä ei ole rapattu, eikä löylyluukun kantta ole vielä hankittu. Nämä kuvat on otettu elo-syyskuun vaihteessa, jolloin kiuasta muurattiin.

Muita saunasta kertovia blogitekstejä löytää helpoiten sivun oikeassa reunassa olevien avainsanojen "sauna" ja "kiuas" avulla.

Luonnos kiukaasta kesällä 2012

Hahmotelma kiukaan lopullisesta rakenteesta

Luukkuostoksilla Billnäsin Rakennusapteekissa - valinta osui oikeanpuoleiseen

Sisemmän kuoren ja tulipesän pohjan muuraus on alkanut

Metalliosia ei käytetty, vaan tulisijan päälle valettiin palkit tulenkestävästä valumassasta

Sisäkuoren päälle on valettu kansi ja ympärille on muurattu ulkokuori, josta puuttuu ylin varvi

Kiukaan luukku on kiinnitetty ulkokuoreen

Löylyluukku tulevien lauteiden suunnasta nähtynä (noin säären korkeudelta)

Yhden kiven hormin läpivienti yläpohjassa eristetään 100 mm:n palovillakerroksella

9.12.2012

Ilmansulun sisäpuolinen seinärakenne

Toteutamme sähköasennukset lähinnä ilmansulun sisäpuolelle ja siksi sisäverhouksen taakse jätetään asennustila. Mikäli sisäverhouksen alle tulisi 48-millinen koolaus, sähköputkien asentaminen vaatisi paljon poraamista. Siksi päädyimme tekemään koolauksen 22x100-millisestä vajaasärmälaudasta ristiinkoolauksena.

Ristiinkoolauksen alempi kerros asennetaan vaakaan ja päällimmäinen kerros pystyyn k600-jaolla, jotta se muodostaa hyvän pohjan sisäverhouksen kipsilevyille. Taipuisat 20-milliset asennusputket saadaan helposti kuljetettua ristiinkoolauksen lomassa ilman reikien poraamista. Sähköputkitusten jälkeen 44-millinen asennustila ruiskutetaan vielä täyteen selluvillaa ennen sisäverhouksen asentamista.

Autotallissa ristiinkoolaus tehdään suoraan ilmansulkupaperin päälle. Päärakennuksessa runkoa jäykistetään vielä 12-millisellä vanerilla, joka asennetaan ilmansulun sisäpuolelle. Vaneri suojaa ilmansulkupaperia ja puristaa limitetyt saumat tiiviisti runkotolppiin. Ristiinkoolaus tehdään tämän vanerin sisäpintaan.

Autotallin paperinen ilmansulku on asennettu ja saumat teipattu

Vaakakoolaus 22x100-millisestä vajaasärmälaudasta ja alasauman tiivistys elastisella massalla

Vaakakoolauksen päälle on asennettu ristiinkoolaus 22x100-millisestä vajaasärmälaudasta

8.12.2012

Paperisen ilmansulun tiiveys

Päärakennuksen seiniin ruiskutettu selluvilla on saanut kuivua rauhassa ilman ilmansulkupaperia, mutta autotallissa seinien ilmansulun asennus on alkanut. Ilmansulkupaperin saa asentaa vielä osin kostean eristeen päällekin, mutta me olemme halunneet kuivattaa rakenteita avoimina.

Puukuitueristeen ruiskutti Suomen Selluvilla-Eriste Oy ja ilmansulkuna käytetään saman valmistajan Ilmari-ilmansulkupaperia ja -teippiä. Seinien selluvillaeriste ruiskutettiin kostutettuna pystyrungon palkkien väliin. Valmistajan mukaan rakenteen voi sulkea jo viikon kuluttua eristyksestä, mikäli eriste on pintakuiva. Kuivuminen jatkuu, sillä ilmansulkupaperi ei estä vesihöyryn siirtymistä rakenteessa.

Samanlaista käytäntöä suosittaa myös Ekovilla, jonka levyeristeitä olemme käyttäneet laajasti päärakennuksessa, autotallissa ja saunassa: "Kun eriste on kuivunut 1/3 matkalta, voidaan ilmansulku asentaa ja levytys suorittaa". Meillä rakenteet ehtivät olla auki toista kuukautta ja eriste on toivottavasti kuivunut jo kauttaaltaan.

Ilmansulkupaperin leveys on 1300 mm ja - runkotolppien välin ollessa 600 mm - paperikaistaleet saa juuri ja juuri limitettyä. Saumat teipataan tiiviiksi ja teippi hierretään kunnolla kiinni paperiin. Teipin liima ei tunnu toimivan viileässä erityisen hyvin ja parhaan tuloksen sai aikaan, kun piti rullaa takin alla lämpiämässä teippausten lomassa. Teipit saattavat jonain päivänä pettää ja siksi limitetyt saumat on syytä puristaa mekaanisesti yhteen esimerkiksi sisäverhouksen koolauksella tai levytyksellä.

Autotallin ilmansulun haasteena on se, että lattiavalu tehtiin ennen mitään runkorakenteita. Näin ollen ilmansulkupaperia ei pystytty limittämään valun alle, mikä olisi ihanteellisin ratkaisu. Paperi pitää tämän vuoksi liittää tiiviisti lattiavaluun elastisella massalla.

Ilmansulku pyritään pitämään mahdollisimman ehjänä ja tämän vuoksi paperin sisäpuolelle tulee autotallissa 22+22-millinen ristiinkoolaus. Sähköasennukset tehdään tämän koolauksen lomaan ja niiden jälkeen tämä 44-millinen asennustila ruiskutetaan vielä täyteen selluvillaa. Sisäverhous toteutetaan kipsilevyillä.

Autotallin ilmansulkupaperi, jonka saumat on teipattu