22.2.2014

Vesitakan asennus

[Toim. huom: Vesitakka-asennukseen on tehty tärkeä päivitys 31.3.2014 Muutoksia vesitakan asennukseen]

Vesitakka tulee muodostamaan talossamme pääasiallisen lämpöenergian lähteen. Malli on Normathermin tai tässä tapauksessa gz-brandservicesin kautta hankittu SKE 30 ja savuhormina toimii Schiedel Rondo Plus 200-millisellä sisämitalla. Takan teho on 30,8 kW, josta 23,5 kW päätyy veteen. Takassa lämmennyt vesi pumpataan autotallin kellarissa sijaitsevaan lämminvesivaraajaan.

Raaseporin seudulla pohjavesi ja kupariputket eivät oikein sovi yhteen. Varmaa syytä en ole saanut selville, mutta esimerkiksi silikaattiin on viitattu. Tämän vuoksi lämmitysjärjestelmässä on käytetty lähinnä sinkittyjä ja haponkestäviä teräsputkia sekä vähemmän kuumissa olosuhteissa muovi- ja komposiittiputkia. Vain vesitakan kiehunnanestojärjestelmä on tehty kupariputkilla, sillä siihen päätyy vettä vain poikkeusolosuhteissa.

Takkarunko on nyt paikallaan oman perustuksensa päällä. Tämä on mahdollistanut myös lankkulattian viimeisen osuuden asentamisen. Kuvissa lattia on rakennuspaperin alla suojassa.

Normathermin vesitakkarunko Shiedelin savuhormin rinnalla

Raaseporin pohjavesi ja kupari eivät sovi yhteen - niinpä vain kiehumisenestoputket ovat kuparia

Pääovi on paikoillaan

Rakennuksemme ovet tilattiin jo hyvän aikaa sitten Fennodoorsin valikoimasta. Päädyimme valkoisiin, sileisiin laakaoviin, joiden tiiveys- ja U-arvot ovat erinomaiset.

Muut ovet on asennettu paikoilleen jo aiemmin, mutta pääovi on odottanut autotallissa vuoroaan. Eteisen lattian laatoitus on seuraavana vuorossa ja sitä valmisteltaessa myös pääovi ja sitä ympäröivät  ikkunat asennettiin.

Fennodoorsin laakaovi ikkunoiden ympäröivänä. Lattia laatoitetaan alkavalla viikolla.

2.2.2014

Energiavaraajaa asennetaan

Vesitakan ja aurinkokeräinten tuottama lämpöenergia varastoidaan autotallin kellarin suureen lämminvesivaraajaan, josta sitä voidaan hyödyntää sekä lämmityksen että lämpimän käyttöveden tarpeisiin.

Varaaja on odottanut keskellä kellarin lattiaa lopullista sijoitustaan jo jonkin aikaa. Tällä viikolla lähes kaksi metriä korkea ja 500-kiloinen varaaja siirrettiin yllättävän helposti pumppukärryllä kellarin päätyseinälle.

Omalla paikallaan massiivinen varaaja näyttää pieneltä ja sirolta. En voinut välttyä ajattelemasta, että olisi sittenkin pitänyt ottaa suurempi. Se ei kuitenkaan ollut mahdollista, sillä Akvatermin Akvantti 2000 -varaaja oli tilavuudeltaan suurin malli, joka mahtui kellarin moduulimittaisesta parioviaukosta sisään. Oviaukon korkeutta lisäämällä sisään olisi mahtunut 2400-litrainen Akvantti, mutta 3000-litraiset ja sitä suuremmat varaajat ylittävät kellarin huonekorkeuden jo selvästi. Näihin olosuhteisiin Akvantti 2000 oli siis paras mahdollinen vaihtoehto.

Pian päästään täyttämään varaajaa.

Lokakuinen kuva vielä tyhjästä varaajan paikasta juuri laatoitetussa ja kalkkimaalatussa kellarissa

Varaajan asennus käynnistyi tällä viikolla

Tyylikkään näköisiä putkiasennuksia kellarin seinällä