31.5.2013

Rännit ja räystäspellit asennettu

Timpurit kävivät tällä viikolla taas työmaalla ja töitä tehtiin hyvässä säässä ulkosalla. Päätyräystäät ja savuhormit pellitettiin, ja kaikkiin kolmeen rakennukseen asennettiin sadevesikourut.

Ränneissä valinta osui Ruukin sadevesijärjestelmään, joka näyttää oikein hyvältä juuri asennettuna. Tummanharmaa väri sopii erinomaisesti katon ja ulkoverhouksen sävyihin - aivan kuin rännit olisivat aina olleet paikoillaan.

Pellitysten lisäksi viimeisteltiin sokkeleiden laastipinnat ja asennettiin patolevyjen listat.

Päätyräystäs on pellitetty ja sadevesikourut asennettu päärakennukseen

Pitkän eteläräystään toinen syöksytorvi ja itäpäädyn räystäspellitys

Päärakennuksen ja saunan syöksytorvet pohjoisräystäillä

Autotallin sadevesikouru ja oviaukon vasta-asennettu peltismyygi

Tasoitustyöt odottavat tekijäänsä

Sisäpintojen kipsilevytys on ollut jo hyvän aikaa valmiina, mutta aikaa ei ole riittänyt kuin muutaman huoneen tasoittamiseen. Tämä näyttää nyt olevan niitä asioita, joiden parissa kesälomapäiviä tullaan viettämään.

Työn olisi toki voinut teettää ulkopuolisella, mutta tarjousten hintataso ohjasi omatoimisuuden suuntaan.  Olohuoneen yli 80-neliöinen katto on tosin pakottanut pohtimaan ammattimaalarin hyödyntämistä uudemman kerran.

Olohuoneen tasoitustyöt odottavat tekijäänsä

19.5.2013

Lisää rautavihtrilliä

Päärakennuksen rautavihtrillikäsittelyä jatkettiin tänään kauniissa kevätsäässä. Liuoksen reseptinä pidettiin edelleen hyväksi havaittu 0,5 kg rautasulfaattia kymmeneen litraan vettä.

Päärakennuksen päädyt saatiin valmiiksi ja pieniä paikkauksia tehtiin myös aiemmin käsiteltyihin alueisiin, joissa vihtrilli ei ollut värjännyt ulkoverhouspaneelia rakoja myöten. Päärakennuksen jälkeen ruiskutettiin vielä autotallin etupuoli, mutta takaseinä jää seuraavaan viikonloppuun.

Rautavihtrilli maksaa noin 2,50 euroa / kg. Siitä saa käyttämällämme sekoitussuhteella 20 litraa valmista liuosta. Meillä on kolmen rakennuksen ulkoverhousta useita satoja neliömetrejä, mutta pintakäsittelymateriaalin kokonaiskustannukset jäävät selvästi alle sadan euron. Olisipa jokin muukin asia tullut matkan varrella näin edulliseksi.

Vihtrilli ei kuitenkaan sovi tarkkaa sävyä etsivälle, sillä reaktiot seinäpinnassa riippuvat pitkälti säästä ja UV-valon määrästä. Lopullinen väri on (toivottavasti) kelonharmaa, kuten syksyllä käsitellyssä hirsisaunassamme.

Seuraavaksi päästään asentamaan valkoisia kuitusementtilevyjä päärakennuksen ikkunoiden ympäristön ja ovisyvennysten piristykseksi.

Päärakennuksen pohjoisseinä on ruiskutettu rautavihtrillillä

Itäpääty odottaa vielä rautavihtrilliä pintaan

Nyt on itäpäätykin ruiskutettu valmiiksi

Itäpäädyssä on rautavihtrilli pinnassa ja seuraavaksi päästään asentamaan kuitusementtilevyt

Rautavihtrillipintaa päärakennuksen koilliskulmauksessa

Rautavihtrillipintaa päärakennuksen itäpäädyssä

Autotallin seinät vielä märkinä juuri tehdyn rautavihtrillikäsittelyn jälkeen

5.5.2013

Päärakennuksen rautavihtrillikäsittely alkaa

Viime syksynä rautavihtrilliä käytettiin saunan hirsipinnan harmaannuttamiseen. Silloin liuos valmistettiin kuten pakkausselosteessa sanotaan: kaksi kiloa rautavihtrilliä kymmeneen litraan vettä. Lopputulos oli pääosin hyvä, sillä sauna on nyt kauniin kelonharmaa.

Liian voimakkaaksi osoittautunut liuos aiheutti kuitenkin lieveilmiöitä. Slammattu sokkeli muuttui ruosteenruskeaksi ja hirsipinnassa on rikin värjäämiä, keltaisia alueita (ks. 18.11.2012 Rautavihtrillin varjopuolista).

Vahingosta on otettu opiksi: kaikki ikkunat ja sokkeli suojattiin tänään aamuvarhaisella, ennen kuin rautavihtrilliä alettiin ruiskuttaa päärakennuksen seiniin. Lisäksi liuos valmistettiin nyt omalla reseptillä pakkausselosteesta välittämättä. Kymmeneen litraan vettä sekoitettiin puoli kiloa rautavihtrilliä.

Ruiskuttaminen tehtiin jälleen huokealla paineruiskulla. Päivän mittaan ehdittiin ruiskuttaa 200 litraa liuosta päärakennuksen seiniin ja rautavihtrilliä kului näin ollen 10 kiloa. Rakennuksen päädyt jäivät vielä käsittelemättä, joten työ jatkuu ensi viikolla.

Miedompi liuos harmaannutti ulkoverhouksen hyvin nopeasti. Rakennuksen eteläpuolella väri oli vihertävänharmaa ja pohjoispuolella rusehtavanharmaa. Se kehittyy ja tasaantuu varmasti lähiviikkoina kohti tavoiteltua kelonharmaata, jonka vieressä sijaitseva saunarakennus on jo saavuttanut.

1.5.2013

Ulkoverhouksen viimeistely

Vappua vietettiin työmaalla keväisessä säässä. Aurinko paistoi ja lämpötila kipusi kymmenen asteen paremmalle puolelle. Sää oli mitä otollisin lumen alta paljastuneiden roskien siivoamiseen.

Timpurit olivat pari viikkoa toisella työmaalla, mikä on heijastunut blogipäivitysten tiheyteen. Nyt he kuitenkin jatkavat ulkoverhouksen viimeistelyllä.

Päärakennukseen tehtiin umpiräystäät hienosahatulla 20x95-laudoituksella. Samaa tavaraa käytetään myös ikkunoiden ja ulkonurkkien vuorilaudoituksessa. Autotallin ja saunan räystäät jäävät sen sijaan avoimiksi.

Päärakennuksen puuverhous käsitellään rautavihtrillillä samaan tapaan kuin saunakin (ks. 28.10.2012 Rautavihtrilliä hirsipintaan, 18.11.2012 Rautavihtrillin varjopuolista). Tällä kertaa liuoksesta tehdään kuitenkin laimeampi. Ajattelin kokeilla 0,5 kg rautavihtrilliä 10 litraan vettä, kun viimeksi käytettiin pakkauksessa suositeltua kahden kilon annosta. Saunan seinät ovat säälle altistuneilta osin upean hopeanharmaat, mutta suojaisemmissa kohdissa on ilmeisesti keltaisia rikkitahroja, jotka ovat esteettinen haitta. Niiden pitäisi kuitenkin lähteä vesihuuhtelulla.

Rautavihtrilli on tarkoitus ruiskuttaa päärakennuksen ja autotallin seiniin ensi viikonloppuna. Sen jälkeen tehdään vielä pellitykset, ränniasennukset, ikkunalaudoitukset ja kuitusementtilevyjen asennukset.

Kaikkien kolmen rakennuksen rännit on tilattu ja niiden pitäisi saapua ensi viikolla. Valinta osui Ruukin Sadevesijärjestelmään ja 125-millisten rännien väri on RR 23 Tumman harmaa. Päätyräystäiden ja savuhormien pellitys tehdään samalla värillä, mutta valkokarmisten ikkunoiden pellitys tehdään valkoisilla ikkunapelleillä.

Harmaantuvaa puuverhousta piristetään noin 55 neliömetrillä valkoista kuitusementtilevyä, jolla verhoillaan mm. ovisyvennykset ja ikkunoiden yhteydessä olevia alueita. Levyvalinnassa päädyttiin Eternitin Tectiva (Eter-color) -tuotteisiin ja levyjen väri on E 90 Valkoinen.

Toistaiseksi päärakennuksen ulkoverhous on vielä käsittelemätön. Luontainen harmaantuminen ei ole vielä alkanut ja laudoituksen väri on talven aikana mennyt keltaisempaan suuntaan. Toivotaan, että vihtrillikäsittelyllä syntyy kaunis kelonharmaa sävy ja ennen kaikkea huoltovapaa ulkoverhous.

Päärakennuksen itäpääty: rautavihtrilli, ikkunadetaljit, pellit ja kuitusementtilevyt puuttuvat vielä

Päärakennuksen itäpääty pohjoiseen päin kuvattuna

Päärakennuksen itäpääty etelään päin kuvattuna

Räystäänaluslaudoitus päärakennuksen kaakkoiskulmassa

LED-nauha (lähellä seinää) on peitetty sähkökaapelilla rautavihtrillikäsittelyn ajaksi

Itäinen ja pohjoinen räystäs kohtaavat (kumpikin noin 700 mm:n levyisiä)

Parimetrinen räystäslippa eteläseinustaa suojaamassa

Eteläseinämän ulkoverhousta ja räystäänaluslaudoitusta

Päärakennuksen pohjoisseinämä ja pääoven syvennys; taustalla saunarakennus

Autotallista puuttuvat vielä ovet, maksaruohokatto, aurinkokeräimet sekä osa täytöistä

Rautavihtrilli antoi saunalle hyvän värin, mutta räystäiden suojaamat alueet täytyy vielä huuhdella

Sauna ja päärakennus mäen laella; rautavihtrillillä päärakennuskin sulautuu maisemaan