1.12.2013

Lattialankut työmaalla

Työmaalla on edetty siihen pisteeseen, että maanantaina pyydettiin Puusepänliike Tuulipuuta lähettämään lattialankut työmaalle. Ne oli tilattu aiemmin syksyllä Domus Classican kautta.

Lankkujen osalta kaikki meni nappiin. Leveät, 250-milliset kuusilankut löytyivät kesällä Domus Classican kautta ja ne tilattiin alkusyksystä. Puusepänliike säilytti niitä kuivissa tiloissa aina maanantaihin asti, jolloin kuljetusliike otti niput mukaansa.

Keskiviikkona sain soiton kuljetusliikkeen Karjaan terminaalista. Lankut olivat heillä, mutta he voisivat purkaa ne Hiab-purkuna vasta seuraavana päivänä. Soitin pari puhelua ja tuttu kuorma-autokuski haki niput vielä keskiviikkona työmaalle. Kannoin ne lämpimiin sisätiloihin samana iltana.

Lankut oli pakattu erinomaisesti ja kuljetus meni hyvin. Yhtään ainutta kolhua tai murtunutta ponttia ei löytynyt koko kuormasta. Puutavara oli järjestäen priimaa ja joukossa ei ollut yhtään lankkua, joka pitäisi jättää kiintokalusteiden alle katseilta suojaan.

Sisätiloissa tehdään vielä muutamat telineitä vaativat työvaiheet valmiiksi ja lankkuja päästään sitten asentamaan. Asennuksen jälkeen pinta hiotaan ja käsitellään Osmo Colorin öljyvahalla.

Lattialankut pinottuna olohuoneeseen

130 neliömetriä 33x250-kuusilankkua

Lankkujen höylättyä yläpintaa, joka tullaan vielä hiomaan asennuksen jälkeen

23.11.2013

Kuitusementtilevyt ulkoverhouksessa

Ulkoverhouksen rautavihtrillillä harmaannutettua puuverhousta piristettiin valkoisilla kuitusementtilevyillä. Ne asennettiin marraskuun alkupuolella päärakennuksen ikkunoiden yhteyteen ja ovisyvennyksiin.

Levyjä valittaessa pohdittiin ensisijaisesti Cembritin valikoimaa. Lopulta valinta osui kuitenkin Muotolevyn maahantuomaan ja Eternitin valmistamaan Tectiva (Eter-color) -julkisivulevyyn.

Kuitusementtilevyt on läpivärjätty valkoisiksi ja ne tuovat mukavaa vaihtelua puupaneeliverhoukseen. Levyjen muodostama ulkoverhous on samaan tapaan tuulettuva kuin puuverhouskin.

Kuitusementtilevytystä teknisen tilan ovisyvennyksessä. Taustalla hirsisauna.

Kuraeteisen laakaovi (Fennodoors) ja ovisyvennyksen valkoista kuitusementtilevytystä

Kuitusementtilevy kuraeteisen ja kodinhoitohuoneen ikkunoiden välillä

Kuitusementtilevyjen avosauma ja kiinnitysruuvit

Julkisivuvalaistus marraskuun pimenevissä illoissa

Julkisivuvalaistusta kokeiltiin ulkoverhouksen ja räystäslautojen asennuksen yhteydessä jo keväällä (ks. 14.4.2013 Räystäät ja julkisivuvalaistus). Marraskuun pimeissä illoissa hämäräkytkimellä syttyvästä valaistuksesta on ollut aitoa hyötyä - ulkotöitä voi jatkaa päärakennuksen ympäristössä myös pimeän laskeuduttua.

Valaistus toteutettiin kaikille päärakennuksen seinämille siten, että Oversolin 5 000 K:n LED Rope Flat -nauha asennettiin räystäslautojen väliin. Päiväsaikaan nauhaa ei huomaa lainkaan ja illalla se antaa mukavasti valoa ulkoverhoukselle ja rakennuksen lähiympäristölle. 

Pohjoisseinustan julkisivuvalaistus on toteutettu Oversolin LED Rope Flat -nauhalla (5000 K)

16.11.2013

Vesikiertoinen lämmönjako lankkulattian alle

Tällä viikolla asennettiin viimeisetkin vesikiertoisen lattialämmityksen putkipiirit. Laatoitettavissa tiloissa putket asennettiin jo aiemmin noin 10-senttisen betonivalun sisään. Nyt olivat vuorossa huonetilat, joihin tulee lankkulattia.

Rakennusaikaisena lattiana on toiminut ilmansulkupaperin päälle asennettu, 18-millinen havuvaneri. Se jää paikoilleen puurakenteista alapohjaa jäykistämään. Vanerikannen päälle tehtiin koolaus 22x100-laudasta siten, että laudoitus kannattelee lämmönluovutuslevyjä ja toimii samalla lankkujen kiinnitysalustana.

Uponorin lattialämmitysputket asennettiin 300 mm:n jaolla Rothin lämmönluovutuslevyihin. Tällaiseen yhdistelmään päädyttiin, koska Rothin levyt olivat selvästi edullisempia ja 125 neliömetrin alalla tällä alkoi olla jo merkitystä.

Samassa yhteydessä nostettiin vesitakan putket alapohjasta ylös takkaa odottamaan. Sitä onkin odotettu. Normathermin takka tilattiin heinä-elokuun vaihteessa ja kuuden viikon toimitusajalla sen olisi pitänyt saapua syyskuun puolivälissä. Nyt eletään marraskuun puoliväliä ja takasta on nähty vain suttuisia kännykkäkamerakuvia, joilla saksalaiset halusivat kertoa rikkoneensa takan lasiluukun. Toivomme edelleen, että tuote on niin laadukas, että heikosti hoidettu toimitusprosessi unohtuu koivuklapien loimutessa.

Vielä pidempään on odotettu Glasierin teknikkoa korjaamaan olohuoneen liukuoven tiivisteet. Niiden puutteet havaittiin jo helmikuussa, kun taloa alipaineistettiin lämpökuvausta varten. Oven keskisaumasta virtaa estoitta ulkoilmaa sisään ja tiiveysmittaustakaan ei voida tehdä, ennen kuin ovi on kunnossa.

Nyt kun alkaa valmiita pintoja syntymään, tällaiset roikkuvat asiat alkavat häiritsemään entistäkin enemmän.

Lattialämmitysputkia ja lämmönluovutuslevyjä olohuoneessa ja keittiössä

Vesitakka ei ole vieläkään saapunut, vaikka se tilattiin 14 viikkoa sitten (toimitusaika 6 viikkoa...)

Kaikkien lankkulattian alle jäävien piirien putket tulevat seinän ali vaatehuoneen jakotukista

Liukuoven tiivisteitä ei ole korjattu edelleenkään (reklamaatio tehty helmikuussa)

Matalalta paistava aurinko muistuttaa siitä, että ikkunat voisi joskus pestä

Jakotukki on sijoitettu kantavan väliseinän sisään siten, että siihen pääsee käsiksi vaatehuoneesta

Makuuhuoneiden putkipiirit kulkevat olohuoneen seinustalla

Koolauksena toimivat 22x100-laudat, jotka myös kannattelevat lämmönluovutuslevyjä

21.10.2013

Tuloilman esilämmitysratkaisu

Ilmanvaihtokone saapuu työmaalle lähiviikkoina ja samalla asennetaan myös Rehau AWADUKT Thermo -lämmöntasaajan viimeinen osa - "imutorni". Sen kautta otetaan sisään raikas tuloilma, joka kuljetetaan antibakteerisissa ilmanvaihtokanavissa syvällä maan sisässä, ennen kuin se nousee taas ylös, ilmanvaihtokoneelle.

Imutorni pystytetään vanhoista, kierrätetyistä kaivonrenkaista tehdyn huoltokaivon päälle. Kaivonrenkaat olivat niin eksoottisen kokoisia, että niihin ei löytynyt sopivaa kantta. Näin ollen sellainen valettiin itse siten, että huoltoluukusta pääsee aina tarvittaessa alas kaivon pohjalle. Huoltokaivossa on nimittäin maaputkiston kondenssivesiyhde, jonka kautta erityisesti kesäaikana tiivistyvä kosteus poistuu putkistosta.

Maaputkisto hyödyntää maaperän lämpöenergiaa ja lämmittää talvikaudella tuloilmaa, ennen kuin se saapuu ilmanvaihtokoneelle. Tehokkaalla lämmöntalteenotolla varustettu Enervent Pelican eco MDE -ilmanvaihtokone selvinnee tuloilman lopullisesta lämmityksestä pelkän lämmönsiirtimen avulla useimmissa sääolosuhteissa.

Huoltokaivoon tehtiin omatekoinen kansi, johon lisätään vielä turvallinen luukku

Rakennusaikainen kuva kolmeen haaraan jaetusta maaputkistosta

Viimevuotinen kuva rakenteilla olevasta huoltokaivosta, jota ennen kolme iv-kanavaa yhdistyvät

Kaivon pohja on salaojitettu


Kondenssivesiyhde jää vaakatasossa olevan putken alapinnalle

Tasoitustyöt etenevät

Päärakennuksen tasoitustyöt ovat pienen suvantovaiheen jälkeen taas täydessä vauhdissa. Tavoitteena on saada tasoitus- ja pohjamaalausvaiheet loppuun vielä tämän viikon aikana.

Vesitakka saapuu työmaalle loka-marraskuun vaihteessa, mutta savuhormi rapataan jo nyt. Antiikkilaastin valintaa on mietitty jo aiemmin (ks. 18.10.2013 Laasti- ja rappauspohdintaa) ja valinta osui hyvän saatavuuden ja M1-päästöluokituksen ansiosta Vetonit Antiikkilaastiin. Siinä ei ainakaan tuoteselosteen perusteella näytä olevan polymeerikuituja kuten esimerkiksi saman valmistajan ohutrappaus- ja oikaisulaasteissa.

Tasoitus ja pohjamaalaus etenee olohuoneessa

Yhtenäinen ja yli 80-neliöinen kattopinta vaatii vielä työtä

Harmaiden vesien imeytys ja suotonesteen umpisäiliö

Alkuviikosta työmaalla käväisi myös kaivinkone, joka teki tarvittavat kaivannot harmaiden vesien imeytysratkaisulle ja käymäläjätteen kompostoinnissa syntyvän suotonesteen umpisäiliölle.

Harmaat vedet imeytetään maaperään Jita InDrän -ratkaisulla. Valmistajan sivuston mukaan: "Toiminta perustuu moduulin kennomaiseen suodatinkangas- ja muovitukilevyrakenteeseen, joka muodostaa kymmenen kertaa suuremman pinta-alan sepeliin verrattuna, luoden hyvät olosuhteet bakteeri- ja pieneliötoiminnalle . Kentän pinta-ala on vain noin kolmannes normaalin maasuodatuskentän vaatimasta pinta-alasta."

Käymäläjäte kompostoidaan autotallin kellarissa Mullis 2000/145 -terässäiliössä. Ylimääräinen kosteus poistuu kompostisäiliöstä viemäriputkea pitkin suotonesteenä Labko LOKA 4000/3100 -umpisäiliöön.

Imeytysratkaisu ja säiliö kaivettiin autotallin viereen ja samalla tehtiin autotallin ympärille täytöt. Ajoliuskan valu taitaa kuitenkin jäädä ensi kevääseen. Autotallia voidaan käyttää autojen sijaan rakennustarvikkeiden varastointiin.

Autotallin edustan monttu on nyt täytetty, mutta ajoliuska täytyy vielä valaa

Labko LOKA 4000/3100 -umpisäiliö on odottanut työmaalla pitkään asennusta

Umpisäiliö ja harmaiden vesien imeytysratkaisu ovat kadonneet maan alle

Viemäriputket tulevat autotallin kellarin kautta ja kaivuut on tehty sen läheisyyteen

20.10.2013

Kellarin kalkkimaalipinta ja lattialaatoitus

Autotallin kellarin kalkkimaalauksen vaiheita käsiteltiin aiemmassa kirjoituksessa (9.9.2013 Kellarin kalkkimaalaus).

Kellarin lattia laatoitettiin pari viikkoa sitten, mutta LVI-asennuksia ei ole vielä aloitettu. On siis hyvä hetki esitellä valmista kalkkimaalipintaa tyhjässä kellaritilassa.

Kellaritilan eteläpääty, johon tulee 2000-litrainen Akvantti-lämminvesivaraaja

Kalkkimaali on hieman tahrinut liittolevykattoa, mutta näillä näkymin katto jää tälle pinnalle

Kalkkimaalipintaa

Kellarin lattia pinnoitettiin huokealla 10x10-laatalla, joka näyttää erittäin hyvältä

18.10.2013

Laasti- ja rappauspohdintaa

Tasoitustyöt ovat edenneet aina aika ajoin ja samalla on huomio kiinnittynyt vailla lopullista pintaa oleviin tulisijoihin. Niihin pitäisi saada siisti rappauspinta kaiken muun tasoittamisen ja maalaamisen ohella.

Meillehän saapuu lokakuun lopulla Normatherm SKE 30 A -vesitakka, jota jo odottaa olohuoneessa pelkällä harkkopinnalla oleva Schiedel Rondo Plus -savuhormi. Vesitakka on tarkoitus verhoilla metallirankaan kiinnitettävällä levyrakenteella.

Sekä hormi että takan kotelointi rapataan siististi valkoisiksi. Vastaavaa käsittelyä odottaa myös pihan hirsisaunan massiivinen kiuas.

Mietin aluksi sitä vaihtoehtoa, että olisin hiertänyt tulisijojen pintaan käsirappauslaastin ja maalannut lopullisen pinnan kalkkimaalilla. Pohdinnat kuitenkin päätyivät antiikkilaastiin, jolla saisi valmiin ja siistin valkoisen pinnan.

Antiikkilaastit ovat perinteikkäästä nimestään huolimatta varsin moderneja tuotteita. Niihin sekoitetaan muovia ja lisäaineita "parantamaan" tuotteen ominaisuuksia. Tämä tieto ei juuri innosta valistunutta kuluttajaa, joka ei halua muovilla kyllästettyjä rakenteita taloonsa.

Perinnepiireissä huhutaan, että Lakan Antiikkilaasti on muusta markkinasta poiketen ehtaa tavaraa vailla epämääräisiä lisäaineita. Näihin käsityksiin viitataan mm. toisiinsa kytkeytyneissä blogeissa Hyvä siitä tulee ja Erään saunan tarina. Lakan Antiikkilaastin saatavuus vain tuntuu olevan rajoittunutta.

Luin myös tuotteen tekniset tiedot ja niissä todetaan, että laastiin on lisätty "Ominaisuuksia parantavia lisäaineita". Laastivalintaa ei siis vielä toistaiseksi ole tehty.

12.10.2013

Energiavaraaja ja ilmanvaihtokone tilattu

Teknisissä tiloissa on lattialaatoitus valmiina, joten ei ole enää esteitä LVI-asennusten etenemiselle. Sekä ilmanvaihtokoneen että suuren lämminvesivaraajan pitäisi saapua työmaalle lokakuun lopulla.

Ilmanvaihtokone mitoitettiin D2-rakentamismääräysten mukaisesti ja harkinnassa ollut Enervent Pandion jäi tällöin liian pieneksi. Lopullinen valinta osui Enervent Pelican eco MDE -malliin. 

Periaatteellisista syistä olisi ollut mukava ottaa ilmanvaihtokoneeseen vesikiertoinen patteri, mutta meillä tuloilma esilämmitetään passiivisesti pihan alle asennetulla Rehau Awadukt Thermo -lämmöntasaajalla. Näin ollen on harvinaista, että tuloilma saapuu maaputkistosta alle -10 °C:n lämpötilassa. Patteria tarvitaan pääsääntöisesti vasta näin kylmän tuloilman kanssa, sillä ilmanvaihtokoneen lämmönsiirrin lämmittää tuloilmaa tehokkaasti.

Enerventin Energy Optimizer -laskin antoi ilmanvaihtokoneen vuosihyötysuhteeksi 74,6 %.

Maaputkiston vuoksi mitoituslämpötilaksi asetettiin -10 °C, ei -26 °C. Vuosihyötysuhde on 74,6 %.

Energiavaraajavalinnassa puolestaan päädyttiin 2000-litraiseen Akvaterm Akvantti 2000 -lämminvesivaraajaan. Siihen asennetaan kolme kierukkaa (kaksi lämpimälle käyttövedelle ja yksi aurinkolämmölle) ja kaksi 6 kW -sähkövastusta.

Varaaja sijoitetaan autotallin kellariin. Sinne olisi tilan puolesta mahtunut myös 2400-litrainen malli, mutta se olisi ollut hieman oviaukkoa korkeampi. 500-kiloisia varaajia ei mielellään ryhdy kallistelemaan ja hivuttamaan liian pienistä aukoista ja siksi 2000-litrainen varaaja sopi mitoiltaan erinomaisesti.

Varaajaan kytketään lämmönlähteinä aiemmin tilatut aurinkokeräimet ja vesitakka.

28.9.2013

Teknisen tilan vesieristys

Päärakennuksessamme on pieni tekninen tila, johon sijoitetaan mm. sähkökeskukset, ilmanvaihtokone, WC-järjestelmän alipainepumppu ja pieni lämminvesivaraaja. Tämän lisäksi autotallin kellarissa on laajempi tekninen tila, johon tulee mm. kookas energiavaraaja ja käymäläjätteen kompostointisäiliö.

Laatoitustyöt aloitetaan teknisistä tiloista, jotta niihin päästään asentamaan varaajat ja muut lopullista lattiapintaa vaativat asennukset. Työ alkoi tällä viikolla läpivientien ympärille tehdyillä korotusvaluilla ja lattian vesieristyksellä.

Teknisten tilojen seinät jätetään maalipinnalle, mutta lattiaan tehdään vesieristys. Autotallin kellarissa se rajoittuu vain seinien ja lattian liitoskohtaan. Tällaisella ratkaisulla estetään lattialle mahdollisesti pääsevän veden päätyminen seinärakenteisiin. Päärakennuksen pienessä tilassa lattia vesieristetään kauttaaltaan.

Korotusvaluja ja vesieristemassaa päärakennuksen teknisessä tilassa

Käyttövesi- ja lämmitysputket on jo asennettu alapohjan sisään

Vedeneristysmassaa 

Eteisen laattoja syysauringossa - mustaksi nimetty laatta ei onneksi ole erityisen tumma



23.9.2013

Sisäsaunan rakennustyöt etenevät

Pihasaunan runkorakenteet ja kiuas toteutettiin jo viime vuoden puolella. Nyt etenee puolestaan sisätilojen pienempi sauna.

Päärakennus on muilta osin toteutettu hengittävillä rakenteilla, mutta saunassa ja kylpyhuoneen paneloitavassa osassa seinä- ja kattorakenteet varustettiin höyrynsululla. Ratkaisuksi valittiin 30 mm:n paksuinen ja alumiinilaminoitu polyuretaanilevy, SPU Sauna-Satu.

Myös saunan sisäverhouspaneeli on valittu. Se tulee olemaan lämpökäsiteltyä haapaa.

Panelointi tulee jatkumaan saunasta pesutilojen puolelle ja taustalla on koko ajan Sauna-Satua


Saunan nurkkaus, jonka toiselle puolelle tulee suihku

Näkymä saunasta kylpyhuoneen puolelle ja kodinhoitohuoneen ovelle

Näkymä kylpyhuoneesta kodinhoitohuoneen läpi kuraeteiseen

Lauteiden ja lasiseinän tukipuut läpäisevät Sauna-Satu-levytyksen

Laattakuorma saapui työmaalle ja tässä tarvikkeita välivarastoidaan vierashuoneeseen

Autotallin ovi on asennettu

Lopullisia ulko-ovia ei ole vielä asennettu rakennuksiin kolhiintumisen välttämiseksi. Asennusurakka päätettiin aloittaa autotallin ovesta.

Viisimetriseen aukkoon valittiin Crawford g60 -lamellinosto-ovi. Se vaikuttaa oikein tyylikkäältä ja toimivalta, mutta valitettavasti yhden lamellin pinnassa on pitkänomainen, ilmeisesti tehtaalla syntynyt painauma.

Autotallin loput ympärystäytöt tehdään lokakuussa, minkä jälkeen tallin voi ottaa käyttöön

Toiseksi ylimmässä lamellissa on painauma, jonka vuoksi lamelli täytyy uusia

Kompostisäiliö saapui

Käymäläjätteen kompostisäiliön toteuttaminen päärakennuksen alle ei ollut mielekästä kallioisen rakennuspaikan vuoksi. Näin ollen säiliö päätettiin sijoittaa autotallin kellaritilaan.

WC-järjestelmä toimii alipaineella ja siirtää jätteet päärakennuksen WC-istuimilta autotallin alle sijoitettuun kompostiin. Kompostiratkaisuksi valittiin teräksinen Mullis 2000/145 -säiliö. Se saapui työmaalle viime viikolla.

Säiliö saadaan paikalleen lähiaikoina, kun kellarin lattia on ensin laatoitettu.

Mullis 2000/145 -kompostisäiliö


Kompostisäiliön ilmanottoaukkoja

9.9.2013

Kellarin kalkkimaalaus

Autotallin kellarin lattia tullaan laatoittamaan lähiaikoina ja seinien maalaus hoidettiin ensin alta pois. Kuten aiemmin on tullut todettua, maaliksi valikoitui perinteikäs kalkkimaali.

Kalkkimaalaus aloitettiin kalkkiveden valmistuksella. Saaviin laitettiin yksi neljäsosa perinteisesti kalkkihaudassa sammutettua kalkkitahnaa ja kolme neljäsosaa vettä. Muutaman päivän kuluttua pinnalle muodostunut kalsiumkarbonaattiriite kuorittiin pois ja kirkas, kalsiumhydroksidia sisältävä kalkkivesi otettiin talteen.

Kellarin seinät kasteltiin ensin kalkkivedellä ennen maalausprojektin aloittamista.

Kalkkimaali valmistettiin yksinkertaisesti sekoittamalla kalkkitahnaa kalkkiveteen. Maalaustavaksi valikoitui Suomessa yleisesti käytettävä ns. kolmen kerran kalkkaus. Siinä tehdään ensin pohjustus, sitten välimaalaus ja lopuksi valmiiksimaalaus koko ajan enemmän kalkkitahnaa sisältävällä maalilla. Maalaustekniikka jäljitteli kuta kuinkin Helsingin Julkisivurappaus Oy:n videolla nähtävää työsuoritusta.

Pohjustusmaaliin sekoitettiin noin kymmenesosa kalkkitahnaa. Välimaalauksessa tahnapitoisuus nostettiin noin neljäsosaan ja valmiiksimaalauksessa tahnaa taisi olla lähes saman verran kuin kalkkivettäkin.

Maalausprosessin aikana epäusko nosti päätään, kun seinät eivät tulleetkaan ensikäsittelyllä valkeiksi, vaan pikemminkin tummemman harmaiksi. Tämä oli onneksi hetkellistä harhaa, sillä kalkkimaali vaalenee kuivuessaan. Silti jokaisella maalauskerralla seinä näytti kosteana kirjavan harmaalta ja piti vain luottaa siihen, että se kyllä vaalenee kuivuessaan.

Lopullisesta väristä tulee kuvia, kunhan lattialaatoituskin saadaan valmiiksi. Tässä esimakua prosessin varrelta.

Autotallin kellari tasoitettuna ensin oikaisutasoitteella ja sitten märkätilatasoitteella

Kellarin seinät on juuri pohjustettu ensimmäisen kerran kalkkimaalilla, joka on vielä märkää

Välimaalauksen jälkeen toinen kalkkimaalikerros on kuivunut ja seinät näyttävät jo valkoisilta

Kolmas kalkkimaalikerros on vielä märkä ja seinä näyttää harmaalta - onneksi vain hetken